NL Ive Dujmića

Vera Aničić i Zorica Sergo: Tražit ćemo smjenu Upravnog vijeća opatijskog vrtića i novi natječaj

Aleksandra Kućel Ilić

Dječji vrtić Opatija / Snimio Marko GRACIN

Dječji vrtić Opatija / Snimio Marko GRACIN

Gradonačelnik je mogao sukladno svojim ovlastima u roku od osam dana obustaviti nezakonitu odluku Vijeća. Imao je osam dana za provjeriti moje tvrdnje, ali to nije učinio, već je svjesno podržao nezakonitu odluku – ocijenila je Vera AničićOPATIJA – Opatijske gradske vijećnice s Nezavisne liste Ive Dujmića, Vera Aničić i Zorica Sergo, obratile su se javnosti povodom poništenja izbora ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija.


– Neugodno smo iznenađene time što Grad Opatija i Upravno vijeće vrtića relativiziraju problem oko DV-a Opatija. Još jednom ističemo da je riječ o grubom kršenju zakona te bezobraznom ignoriranju nas koji ukazujemo na probleme. Jedini razlog za takvo ponašanje je pokušaj da se zaštite SDP-ova ravnateljica Biljana Šuša i SDP-ova predsjednica Upravnog vijeća Alessandra Selak – istaknula je Zorica Sergo, a nadovezala se Vera Aničić.


– Budući da gradonačelnik i SDP-ovci još uvijek pravno analiziraju situaciju, mi ćemo im ukazati na rješenje problema. Dakle, Upravno vijeće mora postupiti sukladno čl. 44. Zakona o ustanovama i razriješiti ravnatelja zbog rješenja prosvjetne inspekcije. Isto tako, prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju u slučaju spriječenosti ravnatelja zamjenjuje osoba koju imenuje odgojiteljsko vijeće. Dječji vrtić definitivno neće ostati bez čelne osobe. Kada sam upozoravala gradonačelnika Fernanda Kirigina, predsjednicu GV-a Nevu Slani i stručne službe da će im se ovo dogoditi, bila sam ignorirana. Gradonačelnik je mogao sukladno svojim ovlastima u roku od osam dana obustaviti nezakonitu odluku Vijeća. Imao je osam dana za provjeriti moje tvrdnje, ali to nije učinio, već je svjesno podržao nezakonitu odluku – ocijenila je Vera Aničić.
Obje vijećnice smatraju da aktualnoj ravnateljici, gradonačelniku i SDP-u nije u interesu ponoviti natječaj zbog promjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju s obzirom na to da Zakon ovaj put navodi visoku stručnu spremu kao uvjet koji potencijalni kandidat valja ispuniti te su pozvale gradonačelnika da smijeni čitavo Upravno vijeće vrtića jer je ovo treći put u godinu dana da se poništavaju natječaji u toj ustanovi.


– Na današnjoj sjednici Vijeća tražit ćemo od gradonačelnika da smijeni čitavo Upravno vijeće i da se ponovi natječaj sukladno zakonskim propisima. Ono najvažnije što moramo istaknuti jest da želimo da se za mjesto ravnatelja Dječjeg vrtića Opatija prijavi što više kvalitetnih kandidata i da se izabere uistinu najbolja osoba za taj posao – zaključila je Zorica Sergo.