Obljetnica

Vaterpolo klub Opatija slavi 40. rođendan, evo što sve spremaju za veliku proslavu

Marina Kirigin

Gabriel Strižić i Danijel Premuš / Foto Marina Kirigin

Gabriel Strižić i Danijel Premuš / Foto Marina Kirigin

Svečana akademija posvećena 40. obljetnici osnutka Vaterpolo kluba Opatija bit će održana u srijedu u 20 sati u Centru Gervais, a na njoj će biti dodijeljena priznanja i zahvalnice osobama koje su sudjelovale i pridonijele radu klubaSvečana akademija posvećena 40. godišnjici od osnutka Vaterpolo kluba Opatija bit će održana u srijedu, 27. listopada u 20 sati u Centru Gervais u Opatiji. Najavili su to na press konferenciji u lučici u Voloskom, na mjestu afirmacije opatijskog vaterpola, predsjednik opatijskog vaterpolo kluba Danijel Premuš i potpredsjednik Gabriel Strižić.


Rođendan kluba obilježit će se praktički na datum osnutka koji je 28. listopada 1981. godine. Na svečanoj akademiji bit će dodijeljena priznanja i zahvalnice zaslužnim osobama koje su sudjelovale i pridonijele radu kluba.


Program će voditi Robert Ferlin, a na pozornici će mu se priključiti i predsjednik Premuš i najzaslužniji član u klupskoj povijesti Arno Blečić.
Svečanost vaterpolo sporta u glazbenom dijelu uveličat će Antonio Krištofić. Ulaz u dvoranu zbog epidemiološke situacije dozvoljen je samo onima s pozivnicom za priredbu uz pridržavanje epidemioloških mjera na snazi.


Olimpijci


– Iz perspektive 2021. godine možemo biti ponosni i sretni onime što je ovaj opatijski kolektiv ostvario. Odgojio je generacije i generacije prije svega vrsnih ljudi, ljudi koji doprinose ovom gradu. Klub je postao svojvrsni brend, iznjedrio sportaše takvoga kalibra kakvim se malo koji kolektiv u našoj sredini može pohvaliti.


Čak tri igrača u povijesti kluba bila su sudionici Olimpijskih igara – čak i u više navrata, a donosili smo i olimpijske medalje. Klub je imao svoje uspone i padove. Deset godina je bio stabilni prvoligaš.


U bivšoj državi Jugoslaviji je dva puta kroz ušicu igle ispadao u kvalifikacijama za ulazak u prvu ligu. U jednom trenutku bio je i pred gašenjem. Gospodin Matijević je u toj kritičnoj situaciji došao u klub i stabilizirao ga.


U ovom trenutku možemo reći da u uzrasnim kategorijama imamo stotinjak članova. Ono za čim vapimo i ono što je naš san je da Opatija, ne Vaterpolo klub, već grad, dobije bazen, i da tim bazenom zatvorimo jedan krug sportske infrastrukture u gradu Opatiji.


Mislim da se u ovom trenutku stvorila politička i gospodarska klima za realizaciju takvog projekta. Time bi se ponovo repozicionirali kao brend, a sve bi se savršeno uklopilo u priču zdravstvenog turizma ove regije.


Nasušna potreba


Dugoročno se bez sportske infrastrukture ne može, sport je nasušna potreba. Imamo tradiciju, imamo znanje, znamo kako, i ja sam uvjeren da se stvorila klima da se izgradi bazen, a onda ćemo se potruditi da iz tog objekta ponovo izbacimo vrhunske mlade sportaše.


U svakom slučaju, nakon 40 godina možemo biti ponosni na sve rezultate koje je klub ostvario, rekao je Premuš navevši da je korona poremetila sve loptačke sportove pa da stoga tek treba, zajedno s ostalim klubovima, napraviti procjenu je li moguće igrati prvu B ligu.


U međuvremenu, oni će i dalje biti aktivni u mlađim uzrasnim kategorijama koje gotovo uvijek bilježe zapažene rezulatate. Naravno, za mnoge koji neće moći prisustvovati svečanosti u Gervaisu, a vaterpolo sport i opatijski klub su im prirasli srcu, organiziran je live stream putem lokalnog portala.