"Peto godišnje doba"

Uživanje u karnevalu kroz likovni izričaj: U lovranskoj galeriji Laurus otvorena izložba Borisa Kačića

Mirna Šumberac

Foto Mirna Šumberac

Foto Mirna Šumberac

Izložba se sastoji od likovnih radova nastalih kombiniranjem akrilnih boja, kolaža i crteža markerom koji predstavljaju karnevalske motive prikazane u radovimaLOVRAN – »Peto godišnje doba« dio je lovranske tradicije koje će ove godine, nažalost, biti utihnuto, no karneval se u Lovranu uspio sakriti u galeriji Laurus gdje je umjetnik Boris Kačić izložio djela posvećena toj temi.


Izložba »Karneval« sastoji se od likovnih radova nastalih kombiniranjem akrilnih boja, kolaža i crteža markerom koji predstavljaju karnevalske motive prikazane u radovima poput »Zvončara«, »Markize«, »Sanjalice«, »Sestre«, »Afričke princeze«, »Veneciane« i drugih. Karnevalska dinamika postignuta je i postavom izložbe jer »šarene« slike nastale kombinacijom triju spomenutih tehnika ravnomjerno »prekidaju« crno-bijeli crteži nacrtani markerom, što je naglasio i sam autor izložaka.


– S obzirom na to da ove godine karnevala nema, galerija Laurus i Općina Lovran pozvali su me da izvedem izložbu na tu temu koja mi je vrlo bliska i to ne samo zato što sam ja iz Lovrana gdje je to tradicija nego i zbog toga što sam kolorist, a karneval je jedna vrlo zahvalna tema za kolorista. S druge strane, volim i ornamentiku, što se vidi u detaljima koji su minuciozno iscrtani, primjerice kosa i maske na očima. Većina je radova nastala ove godine, a neke sam načinio lani. Inače radim kombinirane tehnike, osnova mi je akrilna boja te volim kolažirati. Moji su kolaži više-manje oslikani, ja lijepim te površine pa ih kasnije oslikavam da dobijem slikarsku kvalitetu. Također, crtam permanentnim markerima. Radim s kombinacijom svih tih materijala već 40 godina. Usvojio sam svoju metodologiju rada koju njegujem, bez obzira na temu. Kolegica Melita Sorola Stančić i ja zajedno smo postavili izložbu, moram priznati da smo to vrlo profesionalno učinili. Volio bih da ljudi dođu na izložbu i uživaju u karnevalu barem na ovaj način, kroz likovni izričaj – rekao je Kačić.
– Autor Boris Kačić svojim nam je radom omogućio da sljedećih mjesec dana uživamo u karnevalu, ali ne na onaj način slavlja i feštanja kao što smo obično znali već kroz njegovu umjetnost. Jako nam je lijepo prenio energiju karnevala – izjavila je voditeljica galerije Melita Sorola Stančić koja je predstavila i kratke crtice iz autorove biografije. Izložbi je prisustvovao i načelnik Općine Lovran Bojan Simonič koji se, također, obratio prisutnima uz nekoliko rečenica.


Iako zbog epidemioloških razloga na otvorenju izložbe nije mogla prisustvovati prava publika, zainteresirani će moći doći razgledati izložbu od 19. siječnja do 14. veljače u radno vrijeme galerije – utorkom, srijedom i petkom od 17 do 20 sati te četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.


Boris Kačić


Boris Kačić rođen je 1962. godine. Zvanje profesora likovne kulture stekao je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te od tada kontinuirano stvara i izlaže. Devedesetih godina postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a godine 1991. odlazi u Švedsku gdje nastavlja s radom i usavršavanjem te izlaže samostalno i skupno. U Švedskoj je radio kao profesor likovnih predmeta u raznim školama. Budući da je dugo godina djelovao u struci, pozvan je i da bude član različitih umjetničkih žirija, a također je i sudjelovao na skupnim izložbama u Hrvatskoj i drugim zemljama (SAD, Njemačka, Italija, Austrija) te je dobitnik međunarodnih nagrada i priznanja. Od 2013. godine ponovo živi u Lovranu gdje djeluje kao samostalni umjetnik te otvara obrt Boris Kačić – Art/obrt za umjetnost i dizajn te vodi vlastitu galeriju/atelje koji se nalazi na adresi Stari grad 14 u Lovranu.