300 godina škvera

Uskoro prezentacija projekta koji će izmijeniti vizuru Ike

Radovan TrinajstićIKA – Novoizabrani gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin bio je na sastanku Vijeća Mjesnog odbora Ika, a povod je bila obostrana želja za upoznavanjem trenutačnog stanja započetih projekata u Iki, a koji su financirani sredstvima europskih fondova.


Kirigin je iznio osobni stav da se svi započeti i korisni projekti trebaju nastaviti istim intenzitetom. U Iki se to prvenstveno odnosi na projekt vezan uz obilježavanje 300. godišnjice škvera i dosad poduzete pripremne radnje. Interes je svih, od lokalne do gradske vlasti, da ovaj projekt u kojem Grad Opatija ne sudjeluje u financiranju, što prije zaživi i da se nađe pozitivno rješenje za sve mještane Ike. Uz podršku MO-a, stručne službe Grada, u dogovoru s projektantom, u najskorije vrijeme utvrdit će datum i mjesto održavanja javne prezentacije projekta vrijednog više od 2 milijuna kuna koji će u mnogome izmijeniti vizuru središta Ike. Realizacijom projekta dugoročno će se na ovom prostoru omogućiti održavanje niza turističkih, kulturnih i ostalih manifestacija koje će dati novi zamah u razvoju obrtništva i mjesta u cjelini. Zbog pandemije se javna prezentacija nije uspjela ranije organizirati. Iako su vrlo male mogućnosti za neke značajnije intervencije u projekt kojeg je Europska komisija potvrdila, javna prezentacija je uvijek poželjna u kompromisnom rješavanju eventualnih nejasnoća kroz izravnu komunikaciju. Zbog svega toga, zaključeno je, prezentacija će se održati u najskorije vrijeme, kako bi građevinski dio mogao započeti na jesen.


Prisustvo gradonačelnika u MO-u su iskoristili i da se dotaknu i komunalnih problema, čija rješenja se godinama prolongiraju, a odnose se na dosadašnji zemljani nasip lukobrana i luke, sanaciju derutnog pristaništa te problem izgradnje pristupne ceste za mještane dijela naselja Gornja Ika. Svi ovi problemi su od Kirigina pozitivno prihvaćeni te su usuglašeni stavovi uz pomoć kojih bi se uskoro trebali pomaknuti s »mrtve točke«.