Lovranska galerija Kula

Umjetnički terariji – hvatači sjećanja Zdenka Velčića

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Prikazana su 24 eksponata, a radi se o umjetničkim dioramama koje prenose neponovljivo iskustvo prirode zaleđene u trenutku. Radovi su izvedeni od organskog materijala (drva) koje autor minuciozno obrađuje, boji, lijepi i smješta u ostakljene terarijeLOVRAN – Izložba »Art Terrarium« brsečkog umjetnika Zdenka Velčića otvorena je u lovranskoj galeriji Kula. Otvorenje izložbe održano je ispred galerije, a brojnim posjetiteljima obratili su se načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, voditeljica galerije Laurus Melita Sorola Staničić te autor Zdenko Velčić. Stvaranju ugodne atmosfere u starogradskoj uskoj uličici ispred Kule pridonio je Mihalj Ivković svirajući klasičnu harmoniku.


Melita Sorola Staničić predstavila je ovog autora koji je izlagao na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je ostvario zapažene rezultate i dobio više nagrada i priznanja. Prikazana su 24 eksponata, a radi se o umjetničkim dioramama koje prenose neponovljivo iskustvo prirode zaleđene u trenutku.


Radovi su izvedeni od organskog materijala (drva) koje autor minuciozno obrađuje, boji, lijepi i smješta u ostakljene terarije.
Predstavljen je i rad iz nove faze »Konoba« koji uprizoruje intimnu atmosferu tradicijskog načina života – uhvaćeni trenutak razgovora dvaju »domaćih judi« podsjeća nas na iskustvo koje čini identitet zajednice ovog dijela primorja. Rad prati legenda koja, na čakavskom idiomu, imenuje sve prikazane alate.Iscrpne legende


– U novoj ću fazi, ako me zdravlje posluži jer trebat će mi nekoliko godina, obraditi naš način življenja, našu kulturu koja ima veliku vrijednost… Ono što Kumičić opisuje u svojim romanima – konobe, ribarske kućice, skromne ljude… Ova faza, koja je preda mnom, vrlo me veseli, a započeti radovi bude veliko zanimanje publike – kazao je Velčić.Svi su terariji obogaćeni iscrpnim legendama koje sadrže stručne nazive životinja i bilja, u imenovanju autoru pomaže sin, a ponekad se obraća i struci – Prirodoslovnim muzejima u Rijeci i Zagrebu te Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Radovi komuniciraju koncept nepatvorene prirode i iskustva života sjedinjenog s njom, Velčićeva umjetnost prožeta je iskustvom krajolika u kojem živi i radi, uz »Čarobni kvarnerski trokut«, kako glasi naslov njegove knjige, a koji obuhvaća Brseč (Golovik), Rijeku i Beli na otoku Cresu. O svojim radovima kaže:


Povratak u djetinjstvo


– Ovo je u bîti povratak u djetinjstvo. Kako se čovjek ponovo vraća djetinjstvu, jer tako je to u životu, radovima prikazujem prve dojmove koje sam vidio, osjetio… U slikarstvu sam impresionist brzih poteza, a ovdje, u trodimenzionalnim minijaturama prirode, na svakom pojedinom detalju radim koliko on od mene traži – rekao je Velčić.


Njegove su diorame, prema riječima Berislava Valušeka koji potpisuje katalog izložbe, hvatači sjećanja sveukupnosti života ovog dijela mediteranskoga sjevera, kreativni doprinos koji je dio cjeline koju u njegovom djelovanju čini sveukupnost slikarstva, (minijaturnog) kiparstva i književnosti iz koje crpi inspiraciju, a koju i sam piše. U ovom kabinetu čudesa u lovranskoj Kuli posjetitelji mogu uživati do 27. kolovoza.