PCR

Umjesto “pijata fažola” opatijski turisti čekali na testiranje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Gosti zadovoljni organizacijomUmjesto za »pijat fažola«, što je u prvomajskim prigodama prije pojave novog koronavirusa bio uobičajen prizor, u Opatiji se jučer, doduše u manjem redu, čekalo za PCR i brza antigenska testiranja na COVID-19.


Organizatori ovog testiranja namijenjenog turistima bili su TZ Kvarnera u suradnji sa sustavom lokalnih turističkih zajednica, te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Domom zdravlja i Stožerom civilne zaštite PGŽ-a.


Jedan od dvadesetak prvomajskih punktova, koji je turistima koji borave na Kvarneru omogućavao lakši povratak u njihove zemlje, bio je u krugu depandanse hotela Belvedere. »Turistička tura« testiranja organizirana je od 9 do 11 sati i s obzirom na odaziv turista, pokazala se vrlo opravdanom.
Najčešće se na mjesto testiranja dolazilo automobilom, pri čemu se trebalo javiti COVID-redaru, kod kojega se inače preuzimao redni broj za postupak testiranja.


– Pohvale za osoblje, organizatore, mogućnost parkiranja, kao i za ljubaznost cijele ekipe koja je primjerena Opatiji. Nemam riječi – rekla je zadovoljna gospođa Ljubica nakon što je uspješno odradila testiranje radi putovanja u Sloveniju.


Na parkingu su se izmjenjivali automobili različitih registarskih oznaka, od domaćih do inozemnih, a da bi sve teklo »glatko« i bez stvaranja gužve brinuo je COVID-redar Bruno Blašković.


– Nema gužve, ali ljudi stalno dolaze i pokazalo se itekako opravdanim pružiti im ovakvu mogućnost čak i na praznik – rekao je Blašković koji na istome mjestu dežura i tijekom uobičajenog testiranja za sve građane, od ponedjeljka do petka od 8 do 10 sati ujutro.


Iz dosadašnje prakse, primijetio je da najviše zainteresiranih za testiranje ima na početku tjedna, premda to ne mora biti pravilo.


– Da bi se rasteretio punkt u Rijeci, organizirano je i brzo antigensko i PCR testiranje, a gosti se prijavljuju preko svojih recepcija u hotelima i zatim dolaze ovdje. Omogućen je i dolazak turista bez prijave, ali s unaprijed popunjenom narudžbenicom.


Ovdje se riješi sva administracija i zatim se rezultati testa dobiju putem e-maila, pojasnio je Goran Pavlović. Cijena PCR testa iznosila je 490 kuna, a brzog antigenskog 150 kuna, uz plaćanje u gotovini.


Na Krku bez većih gužvi


Dodatni punktovi za testiranje na COVID-19 bili su organizirani i na Krku. Brza antigenska testiranja, ali i PCR testove, osim na uobičajenom punktu pred krčkim Domom zdravlja, turistički posjetitelji otoka mogli su odraditi i u Baški, u hotelu Zvonimir, jednako kao i u Njivicama i Omišlju, pred njivičkim hotelom Magal, odnosno u kampu Omišalj.Iako u Krku nije bilo većih gužvi niti duljih čekanja, doznali smo da je znatno življe bilo tijekom tjedna, posebice prethodnog dana kad je na tom lokalitetu odrađeno gotovo dvije stotine testiranja, i to mahom slovenskih gostiju.


S obzirom na to da je većina Slovenaca testiranje odradila dan ranije, jučer je na drive in punktu u Krku bilo poprilično mirno i tiho, uz tek pokojeg turista i vikendaša. Pred punktom za brzo antigensko testiranje ipak je bilo nešto življe.


Ondje su na testiranje uglavnom čekali posjetitelji s njemačkog govornog područja kojima je za povratak kućama bio dovoljan »željeni« rezultat takvog bržeg načina provjere. (M. T.)