Vasilij Kirilič

Ukrajinski veleposlanik posjetio Lovran

Portal Novi list

Foto Općina Lovran

Foto Općina Lovran

Razlog posjeta je život i djelovanje jednog od najznačajnijih ukrajinskih pjesnika, pisaca, filozofa, novinara i političkog aktivista Ivana Franka na području općine LovranOpćinski načelnik Bojan Simonič jučer je u Lovranu ugostio ukrajinskog veleposlanika dr.sc. Vasilija Kiriliča.


Razlog ovog značajnog posjeta je život i djelovanje jednog od najznačajnijih ukrajinskih pjesnika, pisaca, filozofa, novinara i političkog aktivista Ivana Franka na području općine Lovran, koji je s početka 20. stoljeća prepoznao kvalitetu lovranskog lječilišta, te u njemu provodio svoje kreativne godine.


Na sastanku su između ostalog postavljeni temelji ukrajinsko – lovranske kulturne suradnje, te je povodom 30. obljetnice samostalnosti Ukrajine i 105. obljetnice smrti Ivana Franka dogovoren znanstveno – kulturni stručni pod nazivom „Kako je lijepo živjeti i stvarati u Lovranu”, a koji će se održati 27. kolovoza ove godine.
„Znanstveno – kulturni stručni skup kamen je temeljac kulturne suradnje između Ukrajine i Općine Lovran, ali vjerujem da ova suradnja neće samo pozitivno utjecati na lovransku kulturu i turizam, već vjerujem i u njezin nacionalni značaj” – optimističan je općinski načelnik Bojan Simonič.