RCK RECEPT

Ugostiteljska škola Opatija nakon obnove izgleda kao “svemirski brod”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U okvirima projekta RCK RECEPT škola je postala Regionalni centar profesija u turizmu i u skladu s tom titulom, postala jedna od najsuvremenije opremljenih škola u HrvatskojVelik, zahtjevan i vrlo važan, za promociju ugostiteljskih zanimanja presudan projekt ušao je u svoju završnicu i učenici Ugostiteljske škole Opatija koji su zbog temeljitog renoviranja obje zgrade u kojoj škola djeluje godinu i pol pohađali nastavu u zgradi bivšeg dječjeg vrtića u Opatiji, nakon što nadležno ministarstvo danas obiđe obnovljene prostore, moći će se početkom prosinca vratiti u svoju pravu školu.


U okvirima projekta RCK RECEPT, ova je srednja opatijska škola postala Regionalni centar profesija u turizmu i u skladu s tom titulom, postala jedna od najsuvremenije opremljenih škola u Hrvatskoj.

Obnovljena je od temelja do krova i modernizacija će sigurno utjecati na popularizaciju ugostiteljskih zanimanja, a kako bi se javnost upoznala s učinjenim, danas je organiziran informativni obilazak zgrade na opatijskom Križišću, u Kumičićevoj ulici.


Novo razdoblje škole


Kako se moglo čuti od ravnateljice ove škole Sibile Roth i voditelja projekta RCK Recept Almira Maslića, transformacija Ugostiteljske škole će značajno unaprijediti uvjete obrazovanja ove učeničke zajednice s dugogodišnjom tradicijom koja je i u puno skromnijim uvjetima uspijevala obrazovati vrhunske kadrove i osvajati nagrade na natjecanjima.


Prezentirali su rezultate ostvarene kroz projekt financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 7.788.588,48 eura i predstavili nove obrazovne programe i računalni program Lexie prilagođen djeci s posebnim potrebama.


Tijekom obilaska, mediji su imali priliku razgledati obnovljenu fasadu, sanirani krov te preuređene unutarnje prostore škole što je omogućeno kroz još jedan značajan projekt, Mreža kompetentnosti koji je škola provela i zahvaljujući ukupnim ulaganjima – kraj 2023. godine će se pamtiti kao početak novog razdoblja u povijesti ove škole koju u ovom trenutku pohađa 350 učenika.– Uređujemo prostore, vraćamo opremu iz bivšeg vrtića gdje smo boravili godinu i pol dana i iskreno se nadamo da ćemo dobiti suglasnost nadležnog Ministarstva i započeti nastavu u preuređenoj školi.


Već kitimo i bor kako bi se učenike dočekalo u pravom predblagdanskom ugođaju. Kada su nastavnici ušli u nove prostore, rekli su da je ovo sada “svemirski brod” u odnosu na ranije stanje. Renovirane su obje školske zgrade, od podruma do krova, svi prostori su temeljito obnovljeni, baš kao i krovovi i fasade.


Svi su kabineti sada potpuno novi i suvremeno opremljeni, a jedna je učionica dodatno pretvorena u kuharski kabinet i svaki učenik sada ima svoju radnu površinu. U drugoj zgradi imamo novi informatički kabinet s 30 novih kompjutora, imamo nove kamere, nove fotoaparate i tablete i laptope kojima će se koristiti i učenici i nastavnici.Sve što je bilo moguće je učinjeno u obje školske zgrade i iznimno smo ponosni i zadovoljni što je Opatija dobila baš sve što je potrebno za obrazovanje vrhunskih kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – rekla je ravnateljica Sibila Roth po čijim riječima je u uređenje školskih zgrada uložen dio sredstava od 4,2 milijuna eura iz drugog projekta, Mreža kompetentnosti, u kojega su uključene i partnerske srednje škole.


Učenici se iskazali rezultatima


Almir Maslić je pohvalio sve koji su bili uključeni u projekt od čijeg su početka prošla 44 mjeseca i zahvaljujući kojemu je Ugostiteljska škola u Opatiji doživjela korjenite promjene, učenici su bili na brojnim natjecanjima i iskazali se rezultatima, a uvedeno je i nekoliko novih redovnih obrazovnih programa i programa obrazovanja za odrasle s krajnjim ciljem popularizacije strukovnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.– Učenici koji se budu upisivali u ovu školu imat će najbolje moguće uvjete za rad – zaključio je Maslić i zahvalio svim partnerima uključenim u projekt i svima koji su dali doprinos njegovoj realizaciji.