Konferencija

Udruga Sidro: Izmjene nisu dobre, zakon o predškolskom odgoju je nedorečen

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Udruga Sidro organizirala je konferenciju na temu izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanjuLakše je izgraditi jaku djecu, nego popravljati slomljene ljude – rekao je F. Douglas i tu su rečenicu ispisali na uvodnoj stranici brošure koja je popratila konferenciju Udruge Sidro – odgojitelja u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću održanoj u Opatiji na temu izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.


Riječ je o reakciji profesionalne zajednice dionika ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na najavljene izmjene i dopune Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje se nalaze u saborskoj proceduri.


Kako se moglo čuti na press konferenciji, najavljene izmjene nisu dobre, i nužno je javnost, kako onu profesionalnu, akademsku, tako i onu širu, prije svega roditelje djece predškolske dobi, upozoriti na štetne posljedice donošenja ovakvoga Zakona.
Zakon je nedorečen, pretpostavlja da nisu potrebna dodatna ulaganja, dok istovremeno propisuje dodatne obveze jedinicama lokalne samouprave, iako je evidentno kako one i sada ne mogu ispuniti postojeće obveze, zbog nedostatnih proračunskih sredstava.


Sve to dovodi do već prisutne diskriminacije djece prema mjestu rođenja i imovinskom statusu, roditelja i odgojitelja prema mjestu življenja i rada.


Ove zakonske izmjene dodatno će povećati razlike u dostupnosti, sigurnosti i kvaliteti dječjih vrtića u Hrvatskoj i pojačati već prisutnu višestruku diskriminaciju, rečeno je na skupu.


Udruga Sidro, na čelu s predsjednicom Katarinom Turković Gulin, okupila je eminentne stručnjake, predstavnike organizacija i institucija, koji će za cilj imati izradu stručnih preporuka na korist djece, roditelja i struke.


Preporuke će se odaslati prema donositeljima odluka, odnosno Hrvatskome saboru, u nadi da će se ispraviti pogreške i donijeti jedan kvalitetniji, pravedniji Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju.