Festival kamelija

Udruga ljubitelja kamelija slavi 15 godina i sprema bogat program posvećen opatijskom simbolu

Aleksandra Kućel Ilić

Festival kamelija održat će se u Opatiji / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Festival kamelija održat će se u Opatiji / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Obljetnica se planira proslaviti petnaestim Festivalom kamelija koji će se održati od 27. ožujka do 2. travnja, a u planu su brojna predavanja kao i drugo izdanje Cvjetnog korzaOPATIJA  Godina 2023. je za 100 članova Udruge ljubitelja kamelija iz Opatije jubilarna, jer se obilježava 15 godina osnivanja i 5 godina članstva u ICS – International Camellia Society – Međunarodnoj udruzi ljubitelja kamelija.


– Ovu obljetnicu želimo dostojno proslaviti petnaestim Festivalom kamelija koji će se održati u Opatiji od 27. ožujka do 2. travnja. U planu su brojna predavanja za djecu i odrasle, kao i drugo izdanje Cvjetnog korza zbog kojega smo posebno ponosni jer smo ga vratili iz zaborava. Izdajemo i prvu slikovnicu (Krajica z Opatije) o opatijskoj kameliji djece trećih i četvrtih razreda OŠ Volosko i Matulji. Prezentacija će biti 4. svibnja u knjižnici OŠ Opatija – navela je Mira Shalabi, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija.


Mira Shalabi / Foto SERGEJ DRECHSLER


Predavanje o kamelijama


Program započinje u ponedjeljak, 27. ožujka kada će inž. Katica Dražić u opatijskoj osnovnoj školi održati predavanje o kamelijama, a u utorak će ista predavačica gostovati i u opatijskom dječjem vrtiću. U srijedu u 10 sati u Parku Angiolina je na rasporedu radionica za građane na temu uzgoja i njega kamelija (predavačica inž. Dražić), dok će u četvrtak u 18 sati u Villi Antonio predavanje pod nazivom “Kroz kontakt s drvećem i biljkama vraćamo bajku u svoj život” održati dr. sc. Romana Lekić, docentica na Veleučilištu Bernays Zagreb.
Svečano otvorenje jubilarne, 15. izložbe kamelija tijekom koje će se odabrati i najljepše kamelije Opatijske rivijere bit će u petak, 31. ožujka u 18 sati u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera. Voditelj programa će biti Dražen Turina Šajeta, a u programu će nastupiti zbor Štorija Rukavac, Maria Baldini (sopran), prof. Ivana Vrban (GŠ I. M. Ronjgov Rijeka, glasovir), te učenici opatijske osnovne škole. U subotu, 1. travnja u 11 sati započet će šetnja kroz Park Angiolina “Otkrijte što nam drveće i biljke poručuju – ulaznica za prolaz kroz “vilinska vrata”, pod vodstvom Romane Lekić, a u 12.30 će ispred Šporera nastupiti FA Zora.


Dječji cvjetni korzo


Dječji cvjetni korzo na rasporedu je u nedjelju, 2. travnja u 12 sati ispred UP Jurja Šporera gdje će u 13.30 sati biti glazbeno-poetski program u kojemu će nastupiti Vivien Galletta, Voljen Grbac i prijatelji, a poseban gost će biti Zlatko Josip Grgić na gitari. U 18 sati će u Šporeru biti svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada uz prigodni program.


Natjecanje će i ove godine biti u kategoriji fotografija cvjetova i grmova, te živih cvjetova kamelija, kao i slika na temu kamelija djece OŠ R. K. Jeretov Opatija i Vrtića Opatija. Izložit će se i likovni radovi Grupe likovnih umjetnika Matulji i Zajednice Talijana, a izložbu će upotpuniti i prodajni štandovi članova Udruge ljubitelja kamelija s autohtonim suvenirima, slasticama i sadnicama kamelija, a bit će to prilika i za kušanje čaja Camellia sinensis iz Veprinca.