Zimska idila

U vremensku kapsulu položene snježne fotografije Opatije Petra Kürschnera

Marina Kirigin

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerFotografija Opatije pod snijegom, domaćeg autora Petra Kürschnera mlađeg, položena je u vremensku kapsulu susjedstva Opatija. Umetanjem slike koja prikazuje zimsku opatijsku idilu želja je bila ukazati na klimatske promjene koje su uočljive i u gradu pod Učkom, čiji žitelji sve manje pamte bijele opatijske zime. Kapsula će se otvoriti za sto godina, a nakon što u nju tijekom ove godine polože predmete svih 27 susjedstva iz programa Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020.


Svečano preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Drenova i polaganje predmeta u kapsulu susjedstva Opatija, u kojem su sudjelovali predstavnici Udruge Žmergo, Grada Opatije, PGŽ-a, Grada Rijeke i Rijeke 2020, upriličeno je jučer u Centru »Gervais« u Opatiji. Bio je to vrhunac večeri pod nazivom Festival susjedstva Opatija, koji je otvoren prezentacijom realiziranih aktivnosti u sklopu susjedstva Opatija od 2018. godine. Održana je i glazbeno-scenska predstava »Eko oštija«, prožeta glazbenim brojevima i simpatičnom konverzacijom između sudionika koji su oživjeli stare domaće aforizme, a koja je dobila i »eko« verziju.


Organizirana je izložba fotografija »Lungomare u tišini« makedonske umjetnice Tanje Ribarske i ponovo postavljena izložba fotografija pod nazivom »Međugeneracijska solidarnost« koja je nastala kroz doprinos građana i uz potporu renomiranih opatijskih fotografa (Petar Kürschner, Nikola Turina) koji su ustupili fotografije iz svoje obiteljske i profesionalne arhive.