Festival sportske rekreacije

U Voloskom se danas tražila daska više

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Probati "supati", jedriti na dasci, voziti se na e-foilu u Volosko su stigla djeca, mladi, ali i oni nešto starijiFestival sportske rekreacije čija je “baza” na Platku dobio je svoj uspješniji nastavak na obali, točnije u Voloskom i Opatiji u kojemu su ponuđene različite sportske aktivnosti na moru.


Festival pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije, u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ i Hrvatskim olimpijskim odborom, kojeg organizira Savez sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ, preselio je kako bi upotpunio program u povodu opatijskog rođendana, Dana grada Opatije.


Interes za ponuđene aktivnosti bio je izuzetno velik pa su tako sva mjesta u školi jedrenja na krstašu bile popunjene već dan prije održavanja manifestacije, a probati “supati”, jedriti na dasci, voziti se na e-foilu u Volosko su stigla djeca, mladi, ali i oni nešto stariji.
Napuniti jedra vjetrom, zadržati stabilnost veslajući na dasci ili lebdjeti na električnoj dasci iznad mora pokušali su mnogi u Marotti windsurf centru u kojem se tražila daska više, ali i nudila pomoć svima onima koji su trebali prve upute za prvi susret sa ovim morskim sportovima.


Paralelno sa uslugom svjetskog prvaka u jedrenju na dasci Enrica Marottija i njegovih asistenata, na plivalištu Vaterpolo kluba “Opatija” održana je promocija vaterpola kojoj su se mahom odazvali dječaci.– Izuzetno nam je drago što smo ovaj Festival uspješno preselili u Opatiju, u kojoj obilježavamo Dan Grada, i time proširili promociju sporta i rekreacije u još jedan dio naše županije. Ponuda morskih aktivnosti po promotivnim cijenama izazvala je veliki interes.


Škola jedrenja na krstašima popunjena je već dan prije održavanja manifestacije, sve SUP daske trenutno su vani na moru, ujutro dok je jače puhalo bilo je interesa i za jedrenje na dasci…


Prvi puta podigli smo i Olimpijsku zastavu upravo iz razloga što je Hrvatski olimpijski odbor i PGŽ-a, zajedno sa Sportski savezom Grada Opatije, pokrovitelj ove priče čiji je cilj promovirati sport i rekreaciju i navesti čim veći postotak stanovništva da aktivno provode svoje slobodno vrijeme.


Vrijeme pandemije mnogima je onemogućilo da se aktivno bave sportom, posebice onima čiji su sportovi vezani uz dvorane i zatvorene prostore.


Mi smo na ovaj način htjeli pokazati da se biti aktivan može i na druge načine, a upravo ponuđene aktivnosti provedive su i u vrijeme pandemije – rekao je Dalibor Korenić, tajnik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ.


Program festivala nastavlja se u nedjelju kada on seli ponovno u više krajeve, na Učku. Uz posebnu atrakciju, posjet nedavno otvorenom Visitor centru na Poklonu po promotivnoj cijeni (30 kn odrasli, 20 kuna djeca) u vremenu od 13 do 18 sati, posjetitelji će moći sudjelovati i u planinarskom pohodu.


U 10,30 sati u suradnji sa Planinarskim društvom Opatija, pod stručnim vodstvom, okupljeni će preći 6,5 km. Riječ je o laganoj ruti (Poklon – land art staza Sapaćica-Stražica – Poklon), namijenjenoj svim generacijama, a predviđeno trajanje pohoda je oko tri sata.