Zaustaviti odumiranje opatijskih palmi

U tijeku akcija spašavanja opatijskih palmi u parku Angiolina. “Doktor za stabla” dao im je injekciju

Aleksandra Kućel Ilić

Luka Čotić tretira palme protiv nametnika u opatijskom parku Angiolina / Foto S. DRECHSLER

Luka Čotić tretira palme protiv nametnika u opatijskom parku Angiolina / Foto S. DRECHSLER

Pod vodstvom magistra agronomije Luke Čotića iz firme Agrobiotest u parku Angiolina provodi se inovativna, potpuno nova tehnologija injektiranja ekološki prihvatljivog insekticida u deblo palmi 


OPATIJA  Opatija je grad palmi, onih koje su svojevremeno motivirale na nove plesne pokrete i slavnu američku balerinu Isadoru Duncan i proslavile Opatiju. Premda se radi o stablima koja mogu doživjeti nekoliko stotina godina, pa čak i do 700 godina, ako se uslijed pojave opasnih nametnika ne liječe na vrijeme i njihovo potencijalno odumiranje ne spriječi, moglo bi se dogoditi, prema najcrnijem scenariju, da ove elegantne ljepotice – nestanu iz grada. Prema riječima stručne ekipe iz opatijskih Parkova koja se brine za kompletan izgled i zdravlje zelenih površina, prvi simptomi sušenja palmi u Opatiji uočeni su još 2014. godine i već je tada počela intenzivnija briga o njima. Međutim, s obzirom na to da su Parkovi nadležni za one površine koje su u planu i programu održavanja uz financijsku skrb Grada Opatije, a palme u velikom broju rastu i u okućnicama hotela i u privatnim vrtovima i okućnicama, važno je da se kompletna javnost upozna s problemom i aktivno uključi u njegovo rješavanje.


Ekološki prihvatljiv


Naime, kako bi se zaustavilo odumiranje opatijskih palmi, Parkovi su prateći sva saznanja iz svijeta zaštite stabala tretirali palme adekvatnim zalijevanjem posebnim tekućinama i zasad se te palme koje su ušle u plan zaštite dobro drže, premda ih desetak posto svejedno podlegne napadu drvotočina. Takvo tretiranje zalijevanjem trebalo bi ponavljati nekoliko puta godišnje i ne ubraja se u ekološki prihvatljive postupke poželjne za provedbu na većem broju stabala te su stoga u pomoć iz Opatije pozvali »doktora za palme«, magistra agronomije Luku Čotića iz firme Agrobiotest. Pod njegovim se vodstvom, naime, provodi inovativna, potpuno nova tehnologija injektiranja insekticida u deblo palmi. Revolucionarno je kod te metode što je postupak dovoljno provesti jednom godišnje i – larva drvotoča dok jede palmu, od tog preparata ugine. S druge strane, insekticid je na bazi naturalita i nije štetan za okoliš, odnosno sto posto je ekološki prihvatljiv.


Dosta loše stanje
– Injekcija se daje uz dvije rupice na svakom deblu palme, uz pomoć posebne aparature, i to svakako mora učiniti stručna osoba i u tom slučaju – opasnosti za prirodu nema. Metoda se do sada pokazala vrlo učinkovitom i zbilja djeluje te smo protiv crvene pipe cijepili stabla po Dalmaciji, na jugu zemlje, a protiv drvotoča palme u Istri, na Kvarneru i na području sve do Novog Vinodolskog, kao i na otoku Krku. Međutim, već na otoku Malom Lošinju, zbog toplije klime, uočena je čak i pojava crvene pipe koja se očito više javlja u toplijim krajevima – rekao je Luka Čotić.


Prezentirao je jučer ovaj postupak injektiranja na palmama u parku Angiolina kraj hotela Kvarner te uočio da su većinom u dosta lošem stanju. Njihovo tretiranje injekcijom trebalo bi biti, ukoliko se s Parkovima, odnosno Gradom Opatijom, postigne dogovor i suradnja, tijekom idućega proljeća, no treba reći da je cjepivo učinkovito kod onih palmi koje još uvijek pokazuju »znakove života«, dok za one koje su drvotočine, a radi se o velikim i do 8 centimetara dugačkim crvima, već previše nastanile – spasa nema i morat će se rezati i posebno zbrinuti, odnosno spaliti kako se nametnici ne bi proširili.


Parkovi u svom programu održavanja brinu za zdravlje 310 opatijskih palmi, no na području cijeloga grada Opatije ih je daleko više. Ako postignu dogovor o suradnji, prve cijepljene palme mogle bi biti one u drvoredu u parku svetog Jakova, najavili su.