Počast poginulima

U petak obilježavanje 77. obljetnice stradanja sela Lipa, neće biti javnog okupljanja

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Zbog epidemioloških razloga počast ljudima stradalima u Drugom svjetskom ratu na ovom našem području odat ćemo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u jednom skraćenom obliku, najavljeno jeSedamdeset i sedma obljetnica stradanja sela Lipa obilježit će se u petak 30. travnja, kada će delegacije PGŽ-a, SABA PGŽ-a, Općine Matulji, UABA Liburnije i njezine matuljske podružnice te Mjesnog odbora Lipa položiti vijence i zapaliti svijeće na spomeniku palim borcima u NOR-u te spomeniku stradalim Lipljanima.


Zbog epidemiološke situacije obilježavanje obljetnice stradanja sela Lipa, kao i svih ostalih obljetnica koje će uslijediti početkom svibnja, održat će se bez prisustva javnosti, a delegacije će se prilikom polaganja vijenaca pridržavati propisanih epidemioloških mjera, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su prisustvovali načelnik Matulja Mario Ćiković, njegova zamjenica Eni Šebalj, pročelnik Županijskog ureda Goran Petrc, zamjenik predsjednika SABA PGŽ-a Vilim Malnar, predsjednica UABA Liburnije – podružnice Matulji Marija Lenžer i predsjednica MO-a Lipa Đeni Šamanić.


– Zbog epidemioloških razloga počast ljudima stradalima u Drugom svjetskom ratu na ovom našem području odat ćemo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u jednom skraćenom obliku, bez javnih okupljanja – rekao je Ćiković, a Šebalj podsjetila na događaj u Lipi koji se zbio 30. travnja 1944. godine.
– Dan je to kad je Lipa prestala disati, dan koji Lipljani pamte, ali koji moramo pamtiti i svi mi kako se tako nešto više nikada ne bi dogodilo. Bez obzira na činjenicu da neće biti javnog okupljanja, poruka iz Lipe će i ove godine biti upućena, i to poruka mira, tolerancije, suživota, koja je važna svima, a posebno mladim generacijama – rekla je Šebalj.


Malnar je naveo kako je područje PGŽ-a, ali i Istre, svijetli primjer kada je riječ o obilježavanju ovakvih obljetnica, što govori da je opredjeljenje naših ljudi antifašizam.


U ponedjeljak 3. svibnja obilježit će se 76. godišnjica oslobođenja Općine Matulji te će se vijenci položiti na matuljskom groblju i na glavnom spomeniku u centru Matulja.


U srijedu 5. svibnja u povodu obilježavanja 77. obljetnice stradanja mjesta Žejana, Velikih Muna i Malih Muna položit će se vijenci u navedenim mjestima, a potom i u Pasjaku u povodu oslobođenja Općine Matulji i završnih borbi na području PGŽ-a.


Zbog epidemiološke situacije i zabrane većih javnih okupljanja, vrijeme polaganja vijanaca na spomen- obilježja nije objavljeno.