Stabla na oku

U Opatiju iz Zagreba stigli “doktori za stabla”. I drveću, kao i ljudima, nekad trebaju liječnici

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Kao što ljudima ponekad treba liječnička pomoć, brigu i njegu stručnog osoblja trebaju i stabla. Prema riječima inž. Hermine Brajković iz opatijskih Parkova, stoljetna su stabla nadležnima za njihovo održavanje neprestano »na oku« i kada se primijeti mogućnost da im je zdravlje narušeno, nastoji im se, u skladu s proračunom, osigurati detaljniji pregled i spriječiti razvitak bolesti.


Tako je u okvirima monitoringa opatijskih stabala, radi detaljnijeg ispitivanja zdravlja stabala koja se ubrajaju među najljepše i najstarije primjerke, poput cedra u Parku svetog Jakova, magnolija u Parku Angiolina i pinije kraj fontane na Slatini, u pomoć pozvana zagrebačka tvrtka Urbani šumari. Ekipa iz ove firme koja djeluje pod motom »Naša su stabla zdrava i zadovoljna stabla«, došla je u Opatiju te ispitala stabilnost stabala – cedra koje se natjecalo za titulu najljepšeg u Hrvatskoj te magnolije uz Villu Angiolinu. Također, ispitali su stadij truleži i strukture drva cedra i magnolije te analizirali uzorke zaraženog lišća s magnolije, a ujedno su analizirali i uzorke tla kraj zdrave pinije u parku kraj fontane na Slatini s obzirom na to da se druga pinija iz ovog parka osušila.


– Stabla su ušla u monitoring, uzeli su se uzorci i sada čekamo elaborat i stručno izvješće iz Zagreba. Stručnjaci su bili na terenu, ispitivanja su napravljena, a rezultat iz laboratorija ćemo znati za približno mjesec dana – najavila je inž. Brajković.