Vijećnici SDP-a

U Opatiji uvode nove cijene parkiranja, otkriveni detalji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Član Nadzornog odbora tvrtke Opatija 21 Ivan Vidaković naveo je da se promjene parkirnih uvjeta prije svega odnose na smanjenje cijene parkinga za 2 kune u zonama 0A i 0B, u blizini garaže SlatinaOpatijski vijećnici SDP-a, »pojačani« gradonačelnikom Fernandom Kiriginom i njegovom zamjenicom Kristinom Đukić, prokomentirali su na pressici ključne točke predstojeće sjednice Gradskog vijeća.


– Protekli mjeseci pokazali su da se turizam i gospodarstvo u Opatiji oporavljaju. Drago mi je da je i Grad Opatija tome dao svoj doprinos značajnom pomoći poduzetnicima, koja iznosi oko 10 milijuna kuna tijekom pandemije.


Među mjerama koje smo uveli su i rekordno visoke potpore za poticaj poduzetništva.
Vidjeli smo da postoji značajan interes gospodarstvenika za ovu mjeru, zbog čega ćemo je dodatno pojačati i u rebalansu proračuna osigurati još milijun kuna – kazao je Kirigin, naglasivši da dodatne dobre vijesti za građane donose i promjene parkirnih uvjeta kojima se osigurava 1.042 sata parkiranja za 120 kuna godišnje.


Rješavanje problema


Član NO-a tvrtke Opatija 21 Ivan Vidaković naveo je da se ovim izmjenama rješavaju problemi koji su godinama stajali.


– Prije svega, to se odnosi na smanjenje cijene parkinga za 2 kune u zonama 0A i 0B, u blizini garaže Slatina. Iako je period na koji su više cijene ugovorene s investitorom u garažu istekao pred dvije godine, ništa se nije promijenilo do sada, kada nam je to bila prva odluka u ovom mandatu.


Izjave bivšeg predsjednika NO-a Vladimira Brnečića, a današnjeg vijećnika, pokazuju da tijekom četiri godine nije shvatio niti osnove zakonskih propisa koji reguliraju poslovanje tvrtke koje je trebao nadzirati.


Četiri godine ignorirali su upozorenja poreznih savjetnika o poreznom prekršaju zbog kojeg bi tvrtka mogla platiti milijune kuna kazni, a bivši članovi NO-a i bivši gradonačelnik Ivo Dujmić »zaraditi« kaznene prijave. Naime, zakon ne dozvoljava besplatnu uslugu parkinga (besplatni sat), odnosno i na takvu uslugu morao bi se platiti PDV i porez na dobit – kazao je Vidaković.Gradska vijećnica Đeni Hrvatin osvrnula se na komentare vijećnice Zorice Sergo o proračunu.


– Stvar je vrlo jednostavna – u odnosu na proračun koji je na prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića izglasalo Vijeće u prošlom mandatu, rebalansom se proračun smanjuje za 13 milijuna kuna.


Osim toga, za čak 16 milijuna kuna smanjuje se očekivani prihod od komunalnog doprinosa. Ako je to vijećnici Sergo dokaz da je »prošla vlast dobro znala voditi gradsku blagajnu«, onda građani Opatije mogu biti sigurni da su ispravnom odlukom na prošlim izborima spasili grad od financijske katastrofe – kazala je Đeni Hrvatin.


Novi izvođači


Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić istaknula je da ju čudi arogantan nastup vijećnice Sergo.


– Radovi na Domu Veprinac toliko su loše izvedeni da smo za sanaciju i popravke nakon završetka morali angažirati nove izvođače koji su popravili greške prethodnika. Pitam se što je radila i u što gledala Zorica Sergo koja je u ime gradonačelnika dolazila na koordinacije s izvođačem radova – upitala je Kristina Đukić.


Vijećnik Kristian Tončić se osvrnuo na komentare vijećnice Vere Aničić o prvih sto dana nove vlasti.


– Vidim da je gospođa Aničić nestrpljiva da mi ostvarimo sve ono što oni u četiri godine nisu uspjeli.


Na predizbornom letku iz 2017. godine obećali su garaže Črnikovica i Gorovo, uređenje kupališta Slatina i Pančera, gradski trg na Tržnici, novi Vatrogasni dom, uređenje nogometnog igrališta i nove zelene površine.


I sada, kada je prvi put rad na tim projektima krenuo, bivša zamjenica gradonačelnika ima obraza reći da to nije dovoljno brzo – zaključio je Tončić.