Poslovni forum

U Opatiji se razgovaralo o širenju gospodarske suradnje između Hrvatske i Poljske

Sanja Gašpert

S poslovnog foruma u Opatiji

S poslovnog foruma u Opatiji

Predstavnici poljskih organizacija objasnili su razloge interesa za Hrvatskom, ponavljajući upravo prednosti položaja, obrazovanja radne snage i kvalitetne infrastruktureZamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut sudjelovao je na poslovnom forumu “Mogućnosti gospodarske suradnje hrvatskih i poljskih poduzetnika”, koji je održan u opatijskom hotelu Ambasador, u organizaciji investicijskog fonda vojvodstva Gornje Šleske.


Zaželjevši dobrodošlicu gostima u Primorsko-goransku županiju i Opatiju, zamjenik Braut pozdravio je održavanje ovakvog događanja, usprkos izazovnim okolnostima. U svom uvodom izlaganju istaknuo je da je Primorsko-goranska županija regija u kojoj je u 2019. godini završilo 13 posto svi inozemnih ulaganja, što je rezultat kojeg županija bilježi kontinuirano već godinama.


Napomenuo je da je evidentno da poljski gospodarstvenici potencijal i ulagačku klimu na području Primorsko-goranske županije prepoznaju od hrvatskog osamostaljenja te da je čak trideset posto svih poljskih investicija u Republiku Hrvatsku realizirano upravo na području Primorsko-goranske županije.
Braut je kao prednost ove županije istaknuo vrlo kvalitetnu infrastrukturu koja je ključan preduvjet za razvoj ozbiljne gospodarske aktivnosti. Ističući turizam kao iznimno važnu granu gospodarstva, naveo je da je ulaganje u kvalitetu turističke ponude prioritet.


Istaknuo je nekoliko institucija koje igraju ključnu ulogu u razvoju gospodarskog sektora – Regionalnu razvojnu agenciju Prigoda koja pruža potporu lokalnim poduzetnicima, ali i inozemnim investitorima te Zavod za prostorno uređenje PGŽ-a koje je prva adresa kojoj bi se inozemni poduzetnik trebao obratiti kako bi se olakšala identifikacija lokacije s najvećim investicijskim potencijalom.


Uz zamjenika župana Brauta, na forumu su uz gospodarstvenike iz Poljske i Hrvatske sudjelovali vice-maršal vojvodstva Šleske Wojciech Kałuża, istarski župan Boris Miletić i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


Na panel raspravi koja je uslijedila, uz spomenute dužnosnike sudjelovali su Jacek Miketa, potpredsjednik investicijskog fonda Fundusz Gornosloski S.A i organizatora događanja, Bartlomiej Pastwa, član uprave Luka Rijeka i predsjednica riječke podružnice Hrvatske udruge poslodavaca Maša Smokrović.


Odgovarajući na pitanja o interesu investitora, župan Boris Miletić je izjavio da Hrvatska nije veliko tržište, ali ima komparativne prednosti i unatoč tome, rezultati pokazuju da je zanimljiva investitorima što se može zahvaliti strateškoj poziciji Republike Hrvatske i velikom interesu za poslovima logistike.


Kao prednosti Istre istaknuo je obrazovanu i radišnu radnu snagu, koja u kombinaciji s ugodnim životnim okruženjem čini dobar temelj za svaki poslovni poduhvat.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović predstavio je planove Grada Rijeke i recentne investicije u sektore prometa, turizma i nautike, čime se značajno podiže razina konkurentnosti Rijeke i regije, kako ulagačima i poslovnim subjektima, tako i turistima.


Predstavnici poljskih organizacija objasnili su razloge interesa za Hrvatskom, ponavljajući upravo prednosti položaja, obrazovanja radne snage i kvalitetne infrastrukture. Istaknuli su da, kao i uvijek, postoji prostor za napredak, ali da je ključni preduvjet za ostvarivanje suradnje i investicija – umrežavanje.


Upravo je organizacija ovog foruma rezultat temeljite pripreme poljske strane i prepoznavanja potencijala ove regije kao posebno zanimljive s obzirom na uvjete poslovanja i mogućnosti za njegov razvoj.


Ujedno, najavljen je i sličan format događanja u proljeće 2022. godine u Poljskoj, gdje će kao gosti sudjelovati hrvatski poduzetnici čime će se sigurno ostvariti velik broj uspješnih poslovnih suradnji.


Zaključujući razgovor, sudionici su istaknuli da su prostorno planiranje i različite vrste poticaja načini na koje njihove jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu utjecati na privlačenje investicija i olakšavanje poslovnih poduhvata te da to investitori prepoznaju i cijene.