RRA PGŽ

U Opatiji predstavljen projekt MIMOSA, evo o čemu se radi

Aleksandra Kućel Ilić

Provedena je analiza tijeka prometa, potreba i navika građana PGŽ i prekograničnih putnika prema regionalnim odredištimaRegionalna razvojna agencija PGŽ jedan je od partnera u projektu Maritime and multimodal sustainable passenger transport solutions and services (MIMOSA) sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg V‑A Italija‑Hrvatska 2014. ‑ 2020. u okviru kojeg je provela pilot aktivnost “Analiza tijeka prometa, potreba i navika građana Primorsko‑goranske županije i prekograničnih putnika prema regionalnim odredištima te predstavljanje interaktivnog alata za vizualizaciju podataka”, a čije je rezultate predstavila na konferenciji održanoj u Centru Gervais u Opatiji.


– Projekt se temelji na zajedničkom znanju i istraživanju da bi se stvorila zajednička platforma koja daje uvid u navike putnika u prometu, precizira i definira mobilnost i prometnu mrežu, a razvijeni alati mogu pomoći ne samo kod unaprjeđenja prometnih rješenja, nego i općenito unaprijediti društveni razvoj boljim upravljanjem destinacijom, istaknuo je u svojem uvodnom dijelu predavanja ravnatelj Razvojne regionalne agencije PGŽ Vedran Kružić.

U razvoju alata za vizualizaciju podataka pa tako i predstavljanju rezultata analiza sudjelovali su suradnici iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. koji se bave naprednim tehnološkim rješenjima te direktor EDIH Adria Damir Medved koji je rekao: – Iako se projekt MIMOSA većinom bavi problemima mobilnosti i transporta, prednost projekta je potencijalno puno šira primjena prikupljenih podataka, od turizma, do sveobuhvatnog razvoja jer samo realnim podatcima možemo mijenjati i unaprijediti sadašnje stanje.


U drugom dijelu programa održana je panel rasprava o razvoju i primjeni inovativnih alata za praćenje i obradu podataka i općenito praćenju trendova u kojoj su sudjelovali pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ Ljudevit Krpan, dekanica Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Ana Perić Hadžić, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg i voditelj razvoja usluga, Ericsson Nikola Tesla d.d. Saša Vojvodić.


Pročelnik Krpan istaknuo je važnu ulogu Regionalne razvojne agencije kao i značaj ovakvih projekta u kojima se ostvaruje suradnja između znanstvene i gospodarske zajednice, potencijalnih korisnika i donosioca odluka čiji su rezultati iznimno vrijedni i relevantni.