Suradnja

U Opatiji održali tečaj prve pomoći za planinarske vodiče

Marina Kirigin

PD Opatija i GDCK obilježili Svjetski dan oživljavanja

PD Opatija i GDCK obilježili Svjetski dan oživljavanja

Aktivnost Planinarskog društva Opatija u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa OpatijaU povodu Svjetskog dana oživljavanja, Planinarsko društvo Opatija u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Opatija organiziralo je tečaj prve pomoći za vodiče društvenih izleta liburnijskih planinarskih društava. Svjetski dan oživljavanja obilježava se svake godine 16. listopada s ciljem podizanja svijesti svih građana o važnosti primjene postupka oživljavanja unesrećenih osoba, a važnost pravovremene reakcije posebno dolazi do izražaja kada se nesreća dogodi u slabije pristupačnim predjelima, u koje ulaze i planinska područja.


Gradsko društvo Crveni križ Opatija na čelu s dugogodišnjom ravnateljicom mr. sc. Đanom Pahor već godinama organizira tečajeve prve pomoći za različite potrebe, stoga je njezino znanje i iskustvo bilo iznimno dragocjeno u organiziranoj obuci za planinarske vodiče, koji redovito obnavljaju svoja znanja iz prve pomoći.


U vježbi je aktivno sudjelovalo dvanaest vodiča Planinarskog društva Opatija i tri vodiča Planinarskog društva Lisina, koji su ponovili osnove pružanja prve pomoći pod vodstvom ravnateljice Đane Pahor i triju mladih edukatorica iz Gradskog društva Crvenog križa Opatija, Maše Dunatov, Katarine Mance i Karle Vurić.
Tečaj je obuhvatio teorijski i praktični dio, a sudionici su se između ostalog podsjetili kako treba pristupiti unesrećenome, kada se i kako pokreće postupak oživljavanja, koje su aktualne smjernice za zbrinjavanje krvarenja i prijeloma, kako prepoznati simptome različitih zdravstvenih problema koji se mogu pojaviti na planinarenju (npr. sunčanica, dehidracija, grčevi, konvulzije, ubodi insekata, ugrizi životinja, opekline, smrzotine) itd.


Polaznici tečaja nisu krili zadovoljstvo zavidnom razinom organizacije i visokom kvalitetom provedenog tečaja, što je organizatore dodatno ohrabrilo u planovima da uspješnu suradnju u budućnosti ostvare i omogućavanjem pohađanja tečaja prve pomoći i za ostatak članstva.