Ekoakcija

U Opatiji čistili podmorje lučice, iz mora izvučena puna baja kojekakvog otpada

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerOPATIJA – Puna velika baja u kojoj se nakupilo više od šest kubika različitog glomaznog otpada i nešto manje sitnog otpada odloženog u zasebnom spremniku rezultati su jučerašnje akcije čišćenja podmorja lučice u Opatiji održane zajedničkim snagama Udruge Žmergo i Županijske lučke uprave Opatija. Nakon što su vrijedni ronioci uz pomoć volontera u prethodnoj akciji koja je održana na istome mjestu u rujnu napunili veliku baju »svim i svačim«, a najviše su ih iznenadile traktorske gume, tijekom ponovljene akcije je ipak najviše bilo automobilskih guma, ali i starih vrša, lanaca koji su odradili svoje, te pravo »more« odbačenih boca i čaša.


Volonterima Udruge Žmergo koji su bili zaduženi za prihvat izronjenog otpada na kopnu, u moru su se pridružili ronioci kojima čak niti jaka bura nije smetala u ekološkoj akciji, a stigli su iz opatijskog Športskog ribolovnog kluba Jadran i lovranskog Športskog ribolovnog društva Zubatac.


– Nažalost, u moru je i dalje još puno otpada, pa smo sa ŽLU Opatija dogovorili da ovakvih akcija bude najmanje četiri godišnje – rekla je predsjednica Žmerga iz Opatije Diana Kovačić. Nadovezala se v.d. ravnateljice ŽLU Opatija Alessandra Selak, po čijim riječima se osim o ekološkoj akciji radi i o preventivnoj akciji koja uključuje i praćenje novonastale situacije.