Arca Adriatica

U Mošćeničkoj Dragi porinut obnovljeni kvarnerski guc iz 1970. godine

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kvarnerski guc MD 400 obnovljen je u sklopu projekta Arca Adriatica vještim rukama brodograditelja, meštra Lorisa Rubinića i njegovog sina Josipa RubinićaNa rivi u Mošćeničkoj Dragi, na istezalištu barki, na škaladi održalo se svečano porinuće obnovljene barke – guca iz 1970. godine.


Kvarnerski guc MD 400 obnovljen je u sklopu projekta prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, Arca Adriatica, vještim rukama brodograditelja, meštra Lorisa Rubinića i njegovog sina Josipa Rubinića.


Barka je u vlasništvu Marcella Hubičke iz Mošćeničke Drage i dragocjen je primjer tradicijske ribarske barke koja će biti korištena za demonstracijska jedrenja, te će se njome Ekomuzej Mošćenička Draga predstavljati na smotrama i regatama tradicijskih barki diljem Kvarnera.
Restauraciju je provela Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i lstre.


Foto galerija: Porinuće kvarnerskog guca u Mošćeničkoj Dragi Foto: Damir Škomrlj


Primorsko-goranska županija je vodeći partner projekta koji je nastavak Male barke 2, a glavni cilj mu je zaštititi postojeću materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu te ju kroz niz mjera sustavno iskoristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički turistički proizvod.


Svečano porinuće koje je na kraju proslavljeno na peškariji u Mošćeničkoj Dragi popratili su mještani, uzvanici, ali i turisti, a o samom projektu i njegovoj važnosti govorili su predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Robert Mohović, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, zamjenica župana Marina Medarić, te direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.