Festival šparuga

U Lovranu će se ove subote navečer nuditi vela fritaja. U nju ide tisuću jaja i 30 kilograma šparoga

Aleksandra Kućel Ilić

Arhiva NL

Arhiva NL

Za pripremanje vele fritaje utrošit će se 1.000 jaja, 30 kilograma šparuga i 20 kilograma pancete, a ovogodišnja fešta od šparug na rasporedu je ove subote 20. travnja na Trgu slobode u LovranuLOVRAN – Vrijeme je za šparoge na slano i slatko jer je u Lovranu u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima u tijeku 23. Festival šparuga, mnogima omiljena gastronomsko-turistička manifestacija. U Lovranu i na Lovranšćini nude se vrlo maštoviti specijaliteti na bazi ove divlje samonikle biljke, a kako je najavljeno u programu Turističke zajednice općine Lovran, šparuga se odlično uklapa i u mesna i u riblja jela, u svima poznatu fritaju, ali se čak može naći i u slasticama, kao i u koktelima.


– Na obroncima Učke tijekom travnja raste ova samonikla biljka, divlja šparoga oko koje se tijekom godina stvorila prava gastroscena. Tijekom travnja ugostitelji Lovrana i Lovranšćine nude razne specijalitete na bazi ove samonikle biljke, a umijeće se proteglo čak i na slastice. Glavna atrakcija ovog festivala je jednodnevna fešta na kojoj se spravlja omlet u velikoj padeli tzv. vela fritaja. Sprema se od domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova i poduzetnika kako bismo našim gostima na tanjuru ponudili samo najsvježije domaće namirnice. Ovu gastromanifestaciju prati i kulturno-umjetnički i glazbeni program pomno sastavljen od lokalnih izvođača kako bismo našim posjetiteljima dočarali raznolikost ponude našeg podneblja – poručili su organizatori Festivala šparuga iz lovranskog TZ-a.


Za pripremanje vele fritaje utrošit će se 1.000 jaja, 30 kilograma šparoga i 20 kilograma pancete, a ovogodišnja fešta od šparug na rasporedu je ove subote 20. travnja na Trgu slobode u Lovranu. Pripremljen je bogat program, a prije same pripreme vele fritaje koja počinje u 17 sati, u 14 sati kreće Secrets of Lovran – Asparagus Edition, vođena gastroglazbena tura na kojoj će zainteresirani moći upoznati mnoge tajne Starog grada Lovrana, njegovu povijest, stanovnike, odlične domaće proizvode po kojima je poznat…
Uvod u subotnju pripremu vele fritaje označit će koncert Puhačkog orkestra Lovran, a nakon pripreme fritaje nastupit će Folklorni ansambl Zora iz Opatije i zatim od 21 sat nadalje Gustafi.


Divlje šparoge se ubrajaju među najzdravije proljetne namirnice koje su, osim što svakom jelu daju neponovljivu aromu, uz sve ostalo što im pripisuju i afrodizijak. U svim delicijama koje su od šparoga pripremili lovranski ugostitelji moći će se uživati sve do kraja travnja, najavili su organizatori.