Volosko

U Galeriji Artsada otvorena izložba “Haljina…” autorice Monike Sinković

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Matija Meštrić

Foto Matija MeštrićU Galeriji Artsada u Voloskom otvorena je samostalna izložba naziva “Haljina…” autorice Monike Sinković. Ova mlada umjetnica iz Zagreba već drugi put izlaže u izložbenom prostoru Galerije Artsada.


Njeno prvo predstavljanje publici Primorsko-goranske županije bilo je prošle godine u travnju na skupnoj izložbi povodom otvorenja galerije kada je imala priliku izlagati rame uz rame umjetnicima s područja suvremene likovne scene kao što su Joško Eterović, Diana Trohar, Nikica Jurković i drugi.


Monika Sinković je iznimno posvećena umjetnica koja je za svoj likovni medij izabrala upravo slikarstvo, specijalizirajući se u uljanoj tehnici.
Prepoznatljiva po lazurnom slikarstvu, kojim postiže transparentnost, na ovoj izložbi se okušala u gušćim nanosima boje koje je postigla korištenjem špahtle. Cijeli opus radova nastao je na motivu haljine, koji se kasnije razvio u razne druge motive.


Foto Matija Meštrić


– Postav izložbe “Haljina…” osmišljen je kao niz cjelina koje se razvijaju i nadovezuju na motiv haljine, te predstavlja postupno napuštanje figuracije.


U postavu se nalazi petnaestak radova različitih formata nastalih 2024. godine, koji su ovom prilikom prvi puta predstavljeni publici.


Monika Sinković svojim radovima promatra svijet očima djeteta, uočava detalje i nepravilnosti, te je zadivljena prirodom koja nas okružuje. Zanimaju je najsitnije karakteristike određenih predmeta i površina.


Za razliku od ranijih, figurativnih radova, na izložbi “Haljina…” prvi puta susrećemo se i s apstrakcijama u kojima kolorit preuzima glavnu ulogu u definiranju kompozicije i naglašavanju detalja – istaknula je voditeljica galerije i kustosica izložbe Matea Bakotić.


Foto Matija Meštrić


Monika Sinković diplomirala je 2023.godine u klasi profesora Tomislava Buntaka, iako ističe:


– Veliku podršku i vjetar u leđa dao mi je profesor Predrag Todorović, kojeg izuzetno poštujem i kao umjetnika i kao čovjeka. Mišljenja sam da je izrazito bitno podržavati se i vjerovati jedni u druge”.


– Sinković nas je svojom izložbom “Haljina…” uvela u ljeto, u kojem nas iščekuju samostalna izložba Josipe Krolo u srpnju te najavna izložba Mandraća “U iščekivanju Mandraća” u kolovozu – najavili su iz Galerije Artsada.


Izložba “Haljina…” prodajnog je karaktera. Ostaje otvorena do 7.lipnja, a moguće ju je posjetiti u radno vrijeme galerije od srijede do nedjelje od 10 do 14 sati ili po dogovoru kontaktiranjem na e-mail adresu [email protected].