Prijatelji iz Slovenije

“Turizam bez granica”: Matulji, Ilirska Bistrica i Brda dogovorili zajedničke projekte

Marina Kirigin

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Zajednički su se osvrnuli na otvaranje granica i mogućnosti koje će uslijeditiKultura i sport, biciklizam i pusna događanja, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, odnosno sve ono što veže tri jedinice lokalne samouprave – Brda, Ilirsku Bistricu i Matulje – bile su tema okruglog stola »Turizam bez granica«, koji je održan na Svjetski dan turizma u vijećnici Općine Matulji.


Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Općine Matulji, Turističke zajednice općine Matulji i njihovi gosti iz Slovenije, predstavnici turističkih zajednica Brda i Ilirske Bistrice.

– S obzirom na to da se 1. siječnja 2023. godine otvaraju granice, a naša općina je pobratimljena sa slovenskim općinom Brda te s Ilirskom Bistricom njeguje izuzetno kvalitetne prijateljske odnose već dugi niz godina, zajednički ćemo se osvrnuti na otvaranje granica i mogućnosti koje će uslijediti.


Naše općine godinama su pobratimljene i granice nas nikada nisu sputavale za zajedničke aktivnosti pa je ovo prilika da na okruglom stolu zajedno s našim gostima popričamo ne samo o onome što smo do sada napravili nego o svemu što tek predstoji.


Zajednička budućnost, učenje jednih od drugih, primjeri dobre prakse, razmjena ideja i ono najvažnije – konkretno povezivanje – istakla je direktorica TZO-a Matulji Marijana Kalčić na otvaranju okruglog stola.Kako bi upravo te utvrđene zajedničke segmente turističke ponude svih triju lokalnih samouprava unaprijedili, razgovaralo se i o mogućnostima prekogranične suradnje, projektima koji bi se mogli financirati jednim dijelom i putem EU fondova.


Dogovoreno je međusobno sudjelovanje predstavnika lokalnih samouprava na svim lokalnim događanjima, prodaja brkinskih jabuka iz Ilirske Bistrice, kao i interpretacijske vožnje e-biciklima u sve tri lokalne samouprave kako bi se predstavila kompletna ponuda kraja na »dva kotača«.Za prvi dan 2023. godine osmislit će se posebno događanje o kojem će naknadno obavijestiti javnost.


Na okruglom stolu sudjelovao je i matuljski načelnik Vedran Kinkela, Tina Novak Samec i Erika Kovačić Marinič iz turističkog ureda iz Brda te Maja Uljan, Robi Jenko, Kristina Šlosar i Darja Šlenc iz turističkog ureda iz Ilirske Bistrice.