Opatijski TZ

Turističko vijeće Opatije okupilo se na Učki: “Preporučite gostima projekt Feel & Taste”

Aleksandra Kućel Ilić

Članovi Turističkog vijeća na Učki

Članovi Turističkog vijeća na Učki

Sjednica Turističkog vijeća održana je u konferencijskoj sali Centra za posjetitelje u Parku prirode UčkaU konferencijskoj sali Centra za posjetitelje u Parku prirode Učka održana je sjednica Turističkog vijeća u sklopu koje su članovi Turističkog vijeća razgledali novi izložbeni i edukativni postav. Prva je ovo sjednica koju je otvorio novi predsjednik TZ-a Grada Opatije Fernando Kirigin.


Direktorica TZG-a Opatije Suzi Petričić naglasila je da je Učku predložila za mjesto održavanja sjednice upravo iz razloga što smatra da je novi Centar za posjetitelje važan novitet u opatijskom turističkom proizvodu, a opatijski gosti moraju biti upoznati s ponudom u zaleđu u koju je uložen velik trud i razvojem projekta »Feel & Taste«.


Riječ je o projektu koji naglasak stavlja na autentičan doživljaj lokalne baštine, namirnica, kulinarske tradicije i kulturnog stvaralaštva. S ciljem upoznavanja s ovim specifičnim proizvodom, pod vodstvom Suzi Petričić, članovi Turističkog vijeća posjetili su poljoprivredno gospodarstvo OPG Rumac u Maćukima kao jednog od ponuditelja u sklopu projekta.
– Ovaj projekt je jedinstven turistički doživljaj koji našim gostima pruža mogućnost da »urone« u autohtoni život opatijskog zaleđa, ali i kupe lokalne proizvode iz ruku ljude koji ih stvaraju u svome vrtu – rekla je Suzi Petričić, pozvavši članove Vijeća da »Feel & Taste« uvrste u svoju ponudu i preporuče gostima.


Turističkom vijeću predstavljen je izvještaj o dosad ostvarenim turističkim rezultatima. Na području TZG-a Opatija u prvih šest mjeseci ove je godine ostvareno 182.722 noćenja, za koja su najvećim dijelom zaslužni domaći gosti te posjetitelji iz Austrije, Njemačke, SAD-a i Mađarske.


Gotovo tri četvrtine, odnosno 73% noćenja, ostvareno je u hotelskom smještaju, 23% u privatnom smještaju, a 3% u nekomercijalnom smještaju. Od tog broja noćenja, otprilike trećina je ostvarena u lipnju.


Konkretnije, prošlog mjeseca zabilježeno je 80.675 noćenja, što je 71% više nego u istom mjesecu prošle godine i 54% turističkog prometa iz 2019. godine. Gotovo isti broj, ukupno 80.740 noćenja, ostvareno je u prvih 18 dana srpnja, što predstavlja još bolji rezultat u usporedbi s prošlom, odnosno pretprošlom godinom.


Naime, u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine u srpnju je dosad ostvareno 35% noćenja više, što predstavlja 80% ostvarenog turističkog prometa iz 2019. godine. Najveći dio, čak 91% tih noćenja, ostvarili su strani gosti. Među njima je najviše Nijemaca i Austrijanaca, a slijede Mađari i Slovenci.