Vječno sporno pitanje

Traje redovno održavanje zelenila u opatijskim parkovima. Bilobrk: ‘Rušenje stabala nam je uvijek zadnja opcija’

Aleksandra Kućel Ilić

Ivan Bilobrk, direktor opatijskih Parkova, pojasnio je da su odluke o davanju suglasnosti za rušenje stabala za njih zadnja opcija kojoj pribjegavaju kad nema drugog načina kojim bi mogli stablo sačuvatiOPATIJA – S obzirom na učestale upite građana na temu održavanja javnih zelenih površina, kao i održavanja privatnih okućnica, posebno vezano uz nedavno rušenje stabla pinije u Ulici Mileve Sušanj, obavještavamo da se vlasnik parcele na kojoj se stablo nalazilo obratio s molbom za rušenje stabla koje je predstavljalo opasnost po stanare, tj. korisnike okućnice i njihovu imovinu. Po odrađenoj proceduri, pregledu stabla pinije i lokacije, struka je donijela odluku o opravdanosti zahtjeva za rušenjem – priopćio je Ivan Bilobrk, direktor opatijske tvrtke Parkovi. Pojasnio je da su odluke o davanju suglasnosti za rušenje stabala za njih zadnja opcija kojoj pribjegavaju kad nema drugog načina kojim bi mogli stablo sačuvati.


Moguće posljedice


– Lanjska nevremena na našem području su kod mnogih naših sugrađana izazvala bojazan za njihove živote i imovinu. S obzirom na moguće posljedice koje pad velikih stabala može prouzročiti, detaljno proučavamo zahtjeve građana Opatije kojih ima znatno više nego prijašnjih godina. Odluku o tome može li se stablo rušiti ili ne, odnosno predstavlja li opasnost po okolinu, donose stručne osobe – inženjeri zaposleni u tvrtki Parkovi. Ovom prilikom skrećemo i pažnju na dugogodišnju odredbu gradske odluke o komunalnom redu prema kojoj je vlasnik ili korisnik stambene zgrade, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta dužan održavati okućnicu zgrade, uključujući i ogradu prema javnoj površini i to na način da raslinje ne ometa korištenje javnoprometne površine. U slučaju da zbog opravdanih razloga treba ukloniti stablo ili drugo zelenilo promjera debla većeg od 10 centimetra ili podrezati grane promjera većeg od 10 centimetara, potrebno je zatražiti odobrenje Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša grada Opatije koji će u suradnji s Parkovima donijeti odluku o opravdanosti rušenja stabla. Podsjećamo da su, pored uređenja privatnih okućnica, u ovom godišnjem periodu u tijeku radovi na redovnom održavanju zelenila na javnim površinama grada Opatije te se intenzivno nastavlja s projektom sadnje stabala kojima će biti obnovljen fond opatijskih zelenih površina, a koji je lani odobren u sklopu natječaja Fonda za zaštitu okoliša – poručio je direktor Bilobrk.


Posađena stabla


Po njegovim riječima, od početka ove godine na prostoru grada Opatije posađeno je gotovo sto stabala i približno toliko velikih grmova.
– Pri izboru sadnog materijala bazirali smo se na naše autohtone i alohtone sorte poput hrasta medunca, cera, hrasta črnike, sitnolisne i krupnolisne lipe, čempresa ili pak divljih kestena. Provođenjem ove akcije Opatija je trenutačno među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su krenuli u sustavno pošumljavanje, kako bi se bar malo ublažile promjene uvjetovane klimatskim nepogodama – zaključio je direktor Parkova.