RADOVI

Temeljito se preuređuju dvije školske zgrade u Opatiji, Ugostiteljska škola vraća se kući tek početkom jeseni

Aleksandra Kućel Ilić

Dok se radovi ne dovrše i sve ne bude spremno za preseljenje, nastava se odvija u bivšoj zgradi vrtića u Opatiji, a obje zgrade, pogotovo ona starija u Kumičićevoj ulici, vapile su za obnovomOPATIJA – Puno kišnih dana nije pogodovalo izvođačima radova koji temeljito preuređuju Ugostiteljsku školu u Opatiji, točnije dvije zgrade u kojima ova škola s dugačkom tradicijom obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu djeluje. Dok se radovi ne dovrše i sve ne bude spremno za preseljenje, nastava se odvija u bivšoj zgradi vrtića u Opatiji, a pretvaranje ove škole u kojoj se učenici obrazuju za zanimanja kuhara, konobara i slastičara u Regionalni centar kompetentnosti, javnost prati s odobravanjem budući da su dosadašnje zgrade, a pogotovo ona starija u Kumičićevoj ulici, vapile za obnovom.


Podsjetimo, Ugostiteljska škola Opatija imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u (pod)sektoru turizam i ugostiteljstvo te je nositelj dvaju projekata u vrijednosti od gotovo 90 milijuna kuna koji su 100 posto financirani bespovratnim EU sredstvima.


Dvije etape


Kao što je već poznato, projektne aktivnosti Ugostiteljske škole odvijaju se u dvije etape. Prvi dio, projekt »Mreža kom5entnosti« predstavlja infrastrukturnu pripremu za projekt »RCK Recept« te je u njegovim okvirima započela rekonstrukcija i adaptacija škole, nabavka opreme za praktikume, informatički kabinet te prenamjena dvorane za tjelesno-zdravstvenu kulturu u konferencijsku dvoranu. Vrijednost projekta iznosi 30 milijuna kuna.
Drugi dio predstavlja iznimno važan projekt »RCK Recept« čija je svrha osigurati kvalitetan sustav obrazovanja kroz inovativne metode poučavanja, obrazovanja odraslih te cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja. Predviđeno je povezivanje s obrazovnim, javnim, privatnim i civilnim sektorom u svrhu kvalitetnijeg stjecanja znanja i kompetencija korisnika na tržištu rada, a škola će razvijati i nove standarde zanimanja. Vrijednost projekta iznosi gotovo 59 milijuna kuna.


Nositelj projekata je Ugostiteljska škola Opatija, zajedno s partnerima, Primorsko-goranskom županijom i srednjim strukovnim školama: Srednjom školom dr. Antuna Barca iz Crikvenice, Srednjom školom Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka te Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Karlovca. Projektni partneri su i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Obrtničko učilište Zagreb, Znanstveno-tehnologijski park Step Ri te tvrtke iz realnog sektora.


Značajna uloga


Očekuje se da će, kada sve bude zaokruženo i kada sve u što je uložen novac profunkcionira, realizacija ovih projekata imati značajnu ulogu u kvaliteti i popularizaciji turističko-ugostiteljskih zanimanja. Projektne aktivnosti Ugostiteljske škole završavaju koncem 2023. godine, učenike i nastavnike do tada očekuje niz zanimljivih radionica i edukacija koje su u tijeku, ali na koncu i suvremeno uređene prostorije škole.


– Očekuje se da bi sami radovi trebali biti finalizirani do kraja srpnja ove godine, ako ne bude nekih nepredvidivih okolnosti. Ako sve bude gotovo na vrijeme, u planu je da Ugostiteljska škola ponovo profunkcionira u svoje dvije zgrade početkom iduće školske godine – najavila je ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth po čijim riječima je za »mlađu« zgradu na Gorovu sama škola mogla odabrati boju fasade, dok su za centralnu zgradu na Križišću sve propisali konzervatori, budući da je pod konzervatorskom zaštitom.


Dio fasade na novijoj zgradi na Gorovu je već dovršen i skinute su skele, no kako saznajemo, slijedi još puno posla i to osim vanjskih radova, i u unutrašnjosti obje zgrade.