Promjena

Tamara Černeka nova predsjednica Skal Kluba Kvarner

Marina Kirigin

Skal International broji gotovo 14.000 članova / Foto: FMTU IKA

Skal International broji gotovo 14.000 članova / Foto: FMTU IKA

Černeka, direktorica Turističke agencije Arriva Travel, preuzela je dužnost od dosadašnje predsjednice Irene Peršić Živadinov, u prisutnosti osnivačice Skal Kluba Kvarner Katarine Hauptfeld i bivšeg predsjednika Skal Cluba International Nike RačićaIKA – Tamara Černeka nova je predsjednica Skal Kluba Kvarner. U parku Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji održan je sastanak Skal Kluba Kvarner na kojem je Černeka preuzela dužnost od dosadašnje predsjednice Irene Peršić Živadinov u prisustvu osnivačice Skal Kluba Kvarner Katarine Hauptfeld i bivšeg predsjednika Skal Cluba International Nike Račića. Černeka, inače direktorica Turističke agencije Arriva Travel iz Rijeke, izabrana je jednoglasnom odlukom na sjednici Kluba održanoj u srpnju ove godine.


Izazovna sezona


Skal Klub Kvarner osnovan je 2010. godine u Opatiji i trenutno broji 29 aktivnih članova. Članovi Kluba analizirali su ovogodišnju sezonu koja će ostati zapamćena kao najizazovnija turistička sezona za čitavo svjetsko turističko tržište i još uvijek neizvjesne uvjete poslovanja u okružju svjetske pandemije i gospodarske krize. U prvih osam mjeseci na Kvarneru je ostvareno gotovo 10 milijuna noćenja, što je 60 posto prošlogodišnjeg rezultata. Iako su to relativno uspješne turističke brojke, većina turističkih dolazaka ostvarena je kroz individualne dolaske, dok su organizirani turistički dolasci, odnosno promet ostvaren u turističkim agencijama, smanjeni na svega nekoliko postotaka prošlogodišnjeg prometa.


Skal International broji gotovo 14.000 članova

Skal International objedinjuje sve grane turističke industrije u cilju poticanja i stvaranja profesionalnog udruženja diljem svijeta, a koji djeluje kroz više od 340 klubova s gotovo 14.000 članova u više od 100 zemalja svijeta u duhu krilatice »Doing business among friends«. Prvi Skal klub osnovali su 1932. godine u Parizu turistički direktori koji su se vratili sa studijskog putovanja po Skandinaviji. Ideja međunarodnog prijateljstva stekla je toliku popularnost da je 1934. godine Skal dobio međunarodni status, formirajući Međunarodnu udrugu Skal klubova, na inicijativu prvog predsjednika pariškog kluba koji se ujedno smatra i ocem Skala, Florimonda Volckaerta.Kako bi većina turističkih tvrtki »preživjela«, nužan je nastavak provođenja mjera za očuvanje radnih mjesta. Turistički djelatnici Kvarnera čine maksimalne napore za nastavak turističke godine unatoč velikim poteškoćama, posebice u segmentu kongresnog turizma i organiziranih dolazaka. Na sastanku je definiran prijedlog koji će se uputiti Ministarstvu turizma, a odnosi se na sufinanciranja polovine cijene COVID-19 testova za goste koji borave dulje od 7 noći, koju bi u jednakim dijelovima sufinancirali sustav turističkih zajednica, lokalna samouprava i pružatelj smještaja, a pola bi plaćao gost.


Sigurna destinacija


Članovi Skal Kluba Kvarner posebno ističu u direktnim kontaktima s inozemnim partnerima da je regija Kvarner jedna od najsigurnijih europskih turističkih destinacija koja ulaže velike napore u očuvanje zdravlja svojih gostiju. Dogovorene su i zajedničke aktivnosti za iduće mandatno razdoblje, koje će posebno označiti domaćinstvo Kvarnera Svjetskom Skal kongresu. Zbog pandemije COVID-19 otkazan je Skal Congress in the European Capital of Culture 2020, koji je u listopadu trebao biti održan u Opatiji i Rijeci, međutim, organizatori Skal kluba Kvarner vjeruju da će Skupština međunarodnog Skal udruženja prihvatiti ponovljenu kandidaturu Kvarnera za domaćinstvo ovog iznimno važnog kongresa u 2022. godini, stoji u priopćenju.