Za društvo bez podjela

SVEČANO, ALI BEZ MIMOHODA Vijenac u moru, sjećanja u srcu Opatijaca

Aleksandra Kućel Ilić

Kako je na obilježavanju velikog praznika istaknuo gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, više od 90 posto Opatijaca s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je u Domovinskom ratu i to je činjenica koja opravdano izaziva ponosZdravlje naših građana nam je na prvome mjestu pa smo ove godine u skladu s epidemiološkim mjerama Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja u Opatiji obilježili u smanjenom obimu, dostojanstveno, ali bez mimohoda. Svečanost je počela na mulu uz polaganje vijenca u more, što je već naša tradicija, a kojom se prisjećamo naših poginulih branitelja, ali i svih čija su zanimanja bila vezana uz more.


Na spomenicima i grobljima zatim smo odali počast svim braniteljima koji su podnijeli najveće žrtve. Uspomenu na njih ćemo sačuvati, povijest nećemo zaboraviti, no moramo se okrenuti prema budućnosti i svi zajedno graditi moderno i tolerantno društvo u kojemu se ljudi ne dijele, u kojemu se otvaraju nova radna mjesta i u kojemu je ugodno živjeti – rekao je uoči današnjeg praznika opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji je bio u delegaciji koja je tijekom komemorativne svečanosti u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Opatija odala počast poginulima uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća.


Miran život


Kako je istaknuo gradonačelnik Opatije, više od 90 posto Opatijaca s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je u Domovinskom ratu i to je činjenica koja opravdano izaziva ponos.
– No, nažalost, nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima. S područja Liburnije njih su 16-orica dala živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. U predvorju opatijske Sportske dvorane »Marino Cvetković« nalaze se fotografije svih Opatijaca – poginulih branitelja u Domovinskom ratu kako bismo se svi mi, ali i mlade generacije, prisjetili i podsjetili značaja žrtve i teškog puta borbe za samostalnost i slobodu Hrvatske u Domovinskom ratu. Isto tako, ponosimo se što danas u multikulturalnoj Opatiji možemo lijepo i mirno živjeti u toleranciji – rekao je tijekom polaganja vijenca i paljenja svijeća kraj spomenika hrvatskim braniteljima kod Ville Antonio u Opatiji gradonačelnik Dujmić. Opatijska je svečanost u ranim jutarnjim satima otvorena uz hrvatsku himnu i minutu šutnje za sve koji su na oltar domovine položili ono najdragocjenije.


Misa u Voloskom


Uz organizatore iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Opatija, te počasni Zastavni vod, u delegaciji su još bili i zamjenici gradonačelnika Vera Aničić i Emil Priskić, predsjednik Gradskog vijeća Opatije Fernando Kirigin, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, opatijskog UAB-a, policije, vatrogasaca, komunalnih poduzeća te političkih stranaka. Prolazak Zastavnog voda iz smjera mula prema Villi Antonio ostao je zabilježen i u turističkim kamerama.


Nakon odavanja počasti u luci i kraj Ville Antonio, delegati su se okupili kod centralnog križa na Groblju Opatija i kod spomenika poginulim braniteljima u Voloskom. Svijeće su zapaljene i na grobovima poginulih branitelja na grobljima u Voloskom, Klani, Lovranu i Poljanama. U večernjim satima svečano je bilo u Župnoj crkvi sv. Ane gdje se služila sveta misa zadušnica za poginule i preminule hrvatske branitelje.