GDCK OPATIJA

Sve je veći odaziv žena na akcije darivanja krvi u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Na akciju održanu u sportskoj dvorani »Marino Cvetković« odazvala su se 53 darivatelja od kojih je krv darovalo njih 49. Ovu akciju obilježio je veći odaziv žena te je njih 10 darovalo krvOPATIJA – Unatoč svim medicinskim dostignućima, krv je nezamjenjiva i svi darivatelji koji se uključe u veliku humanitarnu obitelj i na taj način drugima pomognu pri liječenju ili im spase život, mogu biti jako ponosni – rekla je Đana Pahor, v. d. ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Opatija u čijoj je organizaciji nedavno održana akcija darivanja krvi u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković«.


Odazvala su se 53 darivatelja od kojih je krv darovalo njih 49. Ovu akciju darivanja krvi obilježio je veći odaziv žena te je njih 10 darovalo krv, a bile su to Ana Bjondić (7 darivanja), Mirjana Blašković (3 darivanja), Biserka Čerina Barić (6 darivanja), Zehida Duraković (24 darivanja), Ana Galović (9 darivanja), Amela Ilić (14 darivanja), Samanta Križmanić (3 darivanja), Jelena Lučin (9 darivanja), Barbara Planinić (28 darivanja) i Ivančica Štefan (8 darivanja).


Redoviti darivatelji


Također, akciji su se odazvali redoviti višestruki darivatelji krvi od kojih su Valter Gržeta s 98 darivanja, a Dragan Samsa, Alen Aničić, Đani Rubinić, Goran Pavlić, Branko Barbić i Branimir Smoljan sa 61 darivanjem. Zahvalnicu za 30 darivanja dobili su Nikola Pavliček i Moreno Rašpolić, zahvalnicu za 10 darivanja dobio je Franko Perišić, a zahvalnicu za 5 darivanja dobili su Kristian Tončić i ostali plemeniti darivatelji koji su se odazvali ovoj akciji, Čamil Bajraj (32 darivanja), Robert Baričević (35 darivanja), Oliver Bašić (3 darivanja), Bruno Blašković (14 darivanja), Marino Brajković (31 darivanje), Igor Brajuha (14 darivanja), Dalibor Brubnjak (38 darivanja), Željko Bučković (56 darivanja), Siniša Čulić (41 darivanje), Dragan Gržin (41 darivanje), Davor Hlanuda (6 darivanja), Renato Kinkela (7 darivanja), Stjepan Kućel (24 darivanja), David Kurti (8 darivanja), Marino Mavrić (12 darivanja), Ivan Miočić (9 darivanja), Nikola Orlić (39 darivanja), Stanislav Pepić (52 darivanja), Roko Periša (3 darivanja), Davor Perlić (21 darivanje), Kristijan Pernar (37 darivanja), Srećko Puhar (55 darivanja), Ivan Stanić (9 darivanja), Šefik Stolak (50 darivanja), Milan Širola (34 darivanja), Selimir Tancabel (21 darivanje), Siniša Vucelić (3 darivanja) te Đani Zidarić (50 darivanja).


Nisu posustali
– Tradicija darivanja krvi u prošlosti, kada su postojale velike tvrtke, poticala se davanjem slobodnih dana za nagradu, no situacija se danas, kada se formiralo više manjih, privatnih tvrtki dosta promijenila. Ipak, unatoč zahtjevnim epidemiološkim vremenima, liburnijski humanitarci nisu posustali pa su čak i u uvjetima pandemije zadržali ritam darivanja krvi. Muškarci to mogu učiniti svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri i zbilja zaslužuju naše divljenje i pohvalu. U Opatiji se akcije organiziraju u suradnji s tvrtkom Opatija 21 i uvjeti su izvanredni – navela je Đana Pahor.


Pozvala je još jednom sve dosadašnje darivatelje i one koji to žele postati da se pridruže svim daljnjim akcijama darivanja krvi, a prva je na redu 24. rujna u Hangaru u Matuljima od 11 do 18 sati. Do kraja godine održat će se još četiri akcije na Liburniji, a sve detalje se može pročitati na stranicama Gradskog društva Crvenog križa Opatija.