Oproštajna sjednica

Stanovnici Opatije bit će od 1. svibnja oslobođeni prireza

Aleksandra Kućel Ilić

Financijski učinak na opatijski proračun će biti 2,4 milijuna kuna u ovoj godini te su, kako je navela pročelnica za financije i proračun Tamara Sergo, stvoreni uvjeti za odricanje od ovog dijela prihodaOPATIJA – Posljednja sjednica Gradskog vijeća Opatije u ovom sazivu, 42. po redu, za aktualni sastav oproštajna, osim po pridržavanju epidemioloških mjera, pamtit će se i po tome što su vijećnici jednoglasno odlučili da građani Opatije više neće plaćati prirez koji je do sada iznosio 7,5 posto. Uvrštena na prijedlog opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, ova je odluka prošla bez velike rasprave budući da se s njome svi slažu, a kako je pojasnila opatijska pročelnica za financije i proračun Tamara Sergo, na snazi će biti od 1. svibnja i na bruto plaću od 10.000 kuna mjesečno radnik će godišnje dobiti 720 kuna više. Financijski učinak na opatijski proračun će biti 2,4 milijuna kuna u ovoj godini te su, kako je navela pročelnica Sergo, stvoreni uvjeti za odricanje od ovog dijela prihoda.


Izmjena proračuna


Fernando Kirigin, predsjednik Gradskog vijeća Opatije, rekao je da mu je žao što već na ovoj sjednici prije ukidanja prireza nije došlo do rebalansa proračuna jer će proračun ostati siromašniji za 2,4 milijuna kuna. Zanimalo ga je kada se stječu uvjeti za izmjenu proračuna jer, kako je naglasio »kada znate da se prihodi smanjuju, morate utjecati na rashode«. Pročelnica Sergo istaknula je da opatijski proračun iznosi 205 milijuna kuna te zbog samo jedan posto proračuna nije potrebno ići na rebalans, već je realno da se to dogodi tek nakon polovice godine, kada slika bude realnija. Dodala je još i da je opatijski proračun likvidan, da je situacija stabilna te se za razliku od istog razdoblja lani ne koristi kredit. Predsjednik Vijeća Kirigin je još dodao da se nada da prvi rebalans proračuna koji dođe neće biti restriktivan te da neće biti potrebe za ozbiljnim rezanjima.


Odluku o ukidanju prireza pozdravio je jučer vijećnik Vedran Kružić koji se već i tijekom ranijih godina zalagao da se ovaj namet ukine.
– Osobno mi je žao da se uopće uveo ovaj namet, ovo društvo nije uspjelo generirati kvalitetan zdravstveni, obrazovni sustav, meni je drago da je gradonačelnik usvojio moj savjet i da ćemo imati jedan gradski alat s kojim ćemo moći komunicirati s građanima. Ovo je bio nenamjenski porez i tako se trošio te iza njega nije ostalo ništa konkretno. Živimo u društvu koje pretjerano opterećuje rad i ne daj Bože da više ikada uvodimo namete koji će oporezivati legalno isplaćene dohotke – rekao je Kružić koji smatra da prije odluka o uvođenju nameta u svakom slučaju treba pitati građane slažu li se. Odluka o ukidanju prireza na kraju je usvojena – jednoglasno.


Gradske nagrade


Kome će se dodijeliti javna priznanja Grada Opatije, također je odlučeno na jučerašnjem zasjedanju u »Gervaisu«. Nakon što je predsjednica Ocjenjivačkog suda Ana Puž Kukuljan prezentirala što je ovaj sud odlučio, vijećnici su izglasali da se nagrada Grada Opatije za životno djelo dodijeli Emilu Jeletiću iz Vasanske, »prvom opatijskom Mikuli«, a postumno i prerano preminulom kuharu Andreju Barbieriju. Nagradu Grada Opatije za područje gospodarstva dobit će Antun Toni Glasnović iz područja gospodarstva, a iz područja društvenog života Crkveni zbor Svetog Jakova. Na sjednici je još odlučeno i da se počasnim građaninom Opatije proglasi Zlatko Lenac.


Glasovalo se i o amandmanu vijećnika Gorana Crnkovića, a prema kojemu je predloženo i da se godišnja nagrada Grada Opatije u domeni društvenih djelatnosti dodijeli opatijskom epidemiologu dr. Mariju Sušnju i to bez obzira na činjenicu što njegova kandidatura kod Ocjenjivačkog suda nije prošla.


– Mi smo gospodina Marija Sušnja eliminirali iz formalnih razloga, a mislim da je upravo ova godina ta u kojoj treba nagraditi čovjeka koji je bio svakodnevno suočen s borbom s opakom pandemijom – objasnio je Crnković.


Vijećnici su većinom glasova usvojili Crnkovićev amandman pa će se u skladu s odlučenim sinoć u »Gervaisu« – godišnja opatijska nagrada ipak dodijeliti dr. Mariju Sušnju.