Investicija vrijedna pola milijuna kuna

Otvoren Sportsko-rekreacijski centar Dobreć: Na multifunkcionalnom igralištu pao prvi gol

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, simboličnim je dodavanjem lopte dječaku koji je zatresao mrežu i otvorio SRC Dobreć, te iskoristio prigodu da se zahvali svima koji su dali doprinos u realizaciji projekta kojega je u bržem dovršetku usporila korona, no koji je ipak uspješno realiziranDOBREĆ Na novouređenom multifunkcionalnom igralištu u okvirima Sportsko-rekreacijskog centra Dobreć, danas je “pao” prvi gol, a svečano otvorenje gotovo pola milijuna kuna vrijedne investicije, pored predstavnika Grada Opatije i Mjesnog odbora Dobreć, po vremenu kao naručenom za boravak vani uveličali su najmlađi – podmladak od ukupno 400-tinjak mještana koji žive u kraju poznatom po voćnjacima slatkih maruna.

Foto galerija: Otvoren novi sportsko - rekreacijski centar u Dobreću Foto: Vedran KaruzaNekad se ovdje i boćalo, pa su mještani dobrovoljnim radom izgradili jog i prateću građevinu koje je međutim “pojelo vrijeme”, interes za boćarski sport se ugasio, a mlađim naraštajima, ali i nešto starijim mještanima je bilo potrebno obnovljeno mjesto za sportsko-rekreacijska okupljanja na otvorenom, ali i zatvorenom prostoru. Kako bi se postojeća građevina u “srcu” Dobreća mogla obnoviti, a želje stanovnika ostvariti, Grad Opatija je uspio dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 388.000 kuna za njezinu prenamjenu u Sportsko-rekreacijski centar Dobreć iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, te državnog proračuna. Prema onome što se moglo čuti tijekom današnje svečanosti, zaokruživanje ove sportsko-rekreacijske priče koštalo je približno 500.000 kuna, od čega je 80 posto bespovratnih srestava, a ostatak je osiguran opaitjskim gradskim budžetom. Rezultat vrijedne investicije – zadovoljni građani.


Nekad dotrajala zgrada sada je energetski obnovljena, rekonstruirana je nadstrešnica vanjskog prostora, postavljena nova rasvjeta, te električni priključak potreban za održavanje različitih manifestacija. Izvođač radova bila je tvrtka Skala d.o.o. Jurdani, a osim prostora za društvenu namjenu u kojemu će se uz ostalo moći organizirati i proslave rođendana i druga okupljanja, ovdje se sada nalazi i multifunkacionalni sportski teren za mali nogomet, košarku, odbojku i badminton, no kako je pojasnio Dalibor Korenić iz Sportsko-rekreacijskog kluba Gorovo, koji će ovdje voditi različite sportske škole za najmlađe, teren je moguće je iskoristiti za desetak sportova, među kojima čak i za streličarstvo.
– Veliko mi je zadovoljstvo što je prostor kojega su bili izgradili naši nonići i očevi, danas dobio još širu namjenu. Mjesto koje je okupljalo mnoge generacije u lijepim druženjima, tada uz boćanje, sada će vjerujem okupljati neke nove ljude, mlađe naraštaje, u nekim novim aktivnostima. Vjerujem da ćemo sada i sve manifestacije koje se budu organizirale, a u prvom redu Marunadu, moći organizirati u daleko boljim uvjetima – rekla je Lorena Bašan, predsjednica MO Dobreć, te se zahvalila Gradu Opatiji koji je podržao njihovu inicijativu.
Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije govorio je detaljnije o europskom projektu koji za Dobreć i njegove mještane puno znači.


– Namjera je bila da se djeca “maknu s ceste”, da se imaju gdje igrati i baviti sportom i da za to ne moraju putovati izvan svog mjesta boravka. Mislim da smo postigli cilj – istaknuo je Priskić, te dodao još i da je Grad Opatija do sada prijavio ukupno 22 EU projekta vrijedna oko 60 milijuna kuna, od čega je 70 posto bespovratnih sredstava.


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, simboličnim je dodavanjem lopte dječaku koji je zatresao mrežu i otvorio SRC Dobreć, te iskoristio prigodu da se zahvali svima koji su dali doprinos u realizaciji projekta kojega je u bržem dovršetku usporila korona, no koji je ipak uspješno realiziran.


– Dobilo se mjesto koje će na najbolji mogući način biti na raspolaganju svim dobnim skupinama mještana. Preko dana će se moći održavati sportske aktivnosti, a u večernjim satima različita okupljanja i zabave, rođendani, sve ono što ljudi budu željeli. Komercijalnih sadržaja međutim neće smjeti biti, budući da je prostor uređen uz pomoć EU novca. Također, Grad Opatija je otkupio i tri čestice, nešto više od 400 kvadrata, za igralište, parkiralište i održavanje manifestacija, tako da su sada mogućnosti vrlo široke – rekao je Dujmić i apelirao na mještane da uređeno čuvaju i paze, jer ovo je sada njihov “drugi dom”, a o troškovima održavanja će brinuti Grad Opatija.