Barkajoli

Šparugi se jidu odvavek, ali zač bi samo va fritaji! Bili smo na sjajnom druženju u Iki

Filip Brnelić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA



IKA – Sunčano subotnje vrijeme, koje su neki iskoristili i za sunčanje na ikarskoj plaži, u centar Ike ponovo je izmamilo ljubitelje šparuga i delicija ove zdrave samonikle namirnice.


Da bi dobili porciju pljukanci s kozicama ili pak sabljarke s palentom, oboje naravno uz nezaobilazni šug od šparugi, posjetitelji manifestacije “Šparuga i vino” strpljivo su čekali u redu koji je s prvim ispunjenim posudama postajao sve duži, dok je mjesta za stolovima bilo sve manje.


Foto galerija: Šparuga i vino u Iki Foto: Vedran Karuza


Kako nam kaže Vjekoslav Zahej, predsjednik Ikarskih barkajola, ideja za održavanje manifestacije stigla je uz čašicu, ćakulu i sudjelovanje poznatih kuhara kao što su Deni Srdoč, Robert Benzija i Kristian Kozmić koji su zajedno s barkajolima od šparuga ipak htjeli napraviti nešto više od fritaje.




– Tu puli nas se šparugi jidu odvavek, si ih jidu ako ne va fritaji, onda va salati z dva jaja natrdo, dva kapa uja od ulike i to je to. Ali zač se šparuga ne bi storila z ribun ili meson? Mi smo tu šparugu storili s tunon, pešekanon na kih se prolije šug. Svinjski file ili sabljarka se nariže na fetice i onda malo obrne na plaku, i onda malo šuga od šparugi, komad palente da se to potoća.



Ovo leto smo storili pljukanci, domaću našu istrijansku paštu preko Učki, pa šug od šparogi z kozicami… ma milina, govori glavni čovjek organizacije, dodajući kako su specijaliteti pripremani u suradnji s obližnjim hotelom “Schubert”, zbog čega logistika i distribucija namirnica nisu predstavljale nikakav problem.


Ikarski barkajoli, poznati po tradicionalnoj kolovoskoj manifestaciji “Vino i Vruja” u sklopu koje iz mora vade dozrijelo vino, sami su po šumama Ike i okolice brali šparuge, ali potražnja je uvijek tolika da se ovo sezonsko povrće moralo nabavljat drugim načinima. Kako je većina članova udruge u penziji, kaže Zahej, bavit se hranom i pićem najbolje im paše.



Tako da nije čudo da fešta nije mogla proći bez kapljice, i to ne samo dobre nego, pojašnjavaju, one najbolje koja uz šparuge ide, pa se tako po preporuci sommeliera poteglo do Vipavske doline i slovenskog grada Ajdovščine kako bi se nabavio kvalitetan sauvignon.


Uz glazbu pod kontrolom barkajola znanog kao DJ Mriža, koji je glazbene odabire i njenu glasnoću prilagođavao atmosferi, u Iki se feštalo dok je bilo za pojesti i popiti, da bi svi koji su na šparuge i vino stigli mogli otići sretni, siti i zadovoljni.