Kraj posebne torte - Alida Domijan, Georgette Yvette Ponté, Ana Puž Kukuljan, Fernando Kirigin, Suzi Petričić i Marina Prijatelj / Foto: Nikola BLAGOJEVIĆ
Pažnju je privukla čokoladna torta »Opatija – The Chocolate Town« autorice Marine Prijatelj, u čast Opatije kao »grada čokolade«. Oduševila je izgledom i okusom, a dodatna atrakcija je bila i Djevojka s galebom od čokolade
povezane vijesti
Tri dana najslađe manifestacije u Hrvatskoj pretvorila su Opatiju u središte vrhunskih čokoladnih doživljaja. Grad je zablistao u čokoladnom sjaju, poput velikog bombona – raskošnog, primamljivog i punog slatkih iznenađenja.
Bogata ponuda čokolade u svim oblicima i okusima, teksturama i namjenama učinila je Opatiju pravom prijestolnicom čokoladnih užitaka, a u prilog velikoj posjećenosti manifestacije svakako je išlo i prekrasno sunčano vrijeme.

Foto: Nikola BLAGOJEVIĆ
Devetnaesto izdanje Festivala čokolade okupilo je gotovo četrdeset izlagača te brojne domaće i strane posjetitelje koji su uživali u bogatom programu ispunjenom čokoladnim kreacijama i doživljajima – od sajma, prezentacija i degustacija do kreativnih radionica i glazbenih nastupa koji su dodatno obogatili festivalsku atmosferu.
Tijekom tri festivalska dana Opatiju je posjetilo više od 13 tisuća posjetitelja, koji su uživali u brojnim degustacijama, radionicama, glazbenim nastupima i izložbama.

Odličan posjet tijekom tri dana / Foto: Nikola BLAGOJEVIĆ
Centar »Gervais« ponovo je bio okosnica čokoladnih zbivanja – festival »Čokoladna čarolija« ponudio je probranu selekciju čokoladnih delicija i proizvoda. Posebnu pažnju privukla je čokoladna torta »Opatija – The Chocolate Town« autorice Marine Prijatelj, u čast Opatije kao »grada čokolade«.
Javno predstavljanje atrakcije održano je u prisutnosti opatijskoga gradonačelnika Fernanda Kirigina, direktorice TZ-a grada Opatija Suzi Petričić, saborske zastupnice Ane Puž Kukuljan i akademske kiparice Georgette Yvette Ponté te brojne publike koja je s oduševljenjem popratila događanje.
Lungomare i Djevojka s galebom
Torta »Opatija – čokoladni grad« osim dotjeranog izgleda imala je i ono što bi svaka slastica trebala imati – okus za pamćenje koji spaja tradiciju s modernim vremenima.
Spojila je lungomare i Djevojku s galebom, posebnu čokoladnu tortu koju je osmislila i izradila Marina Prijatelj, te čokoladnu Djevojku s galebom koju je izradila akademska kiparica Georgette Yvette Ponté.
– Torta je apsolutno izvrsna: lagani tamni čokoladni biskvit, dvije vrste čokoladne kreme bazirane na tamnoj i ruby čokoladi, sve prožeto confitom od lovranskih trešanja i laganom notom domaćeg likera od kamelije…
Cijela torta prekrivena je patinom i zlatnim prehrambenim efektima. Za izradu ove torte utrošeno je oko 250 jaja, 12 kilograma kreme i 10 kilograma lovranskih trešanja, dok je za čokoladne dijelove same skulpture i motiva Lungomara upotrijebljeno oko 70 kilograma čokolade – moglo se saznati na promociji atraktivne torte koja priželjkuje, baš kao i njezina autorica Marina Prijatelj, poznata opatijska čokolatijerka i dizajnerica čokolade – da Opatija doist postane »grad čokolade«.

Torte i tortice / Foto: N. BLAGOJEVIĆ

…I lungomare kao slastica
Velik interes publike vladao je još i za radionice sljubljivanja vina i čokolade »Wine and Chocolate«, masterclassove, radionice Čoko laboratorija by Martini Cioccolato, kao i za brojne radionice i degustacije koje su ponudili Milenij Choco Svijet i Chocolate Experience Opatija.
Najmlađe su, pak, oduševile čoko radionice Cukar.animacije u prostoru Centra »Gervais«, Veliki čokoladni fontana party u hotelu Bristol, kao i program u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« Opatija.
Čokolada je u potpunosti zavladala Opatijom: uvod u najslađi vikend pružio je Hrvatski muzej turizma u kojem je 6. studenoga otvorena izložba »Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme«, dok su opatijski hoteli, kavane i restorani u tri festivalska dana nudili posebne čokoladne menije i kreativne programe.
Pred Centrom »Gervais« uživalo se u ponudi Chocolate Bara hotela Keight i Gelato kutka by Valle Losca.

Puno izbora / Foto: N. Blagojević
Autentično iskustvo
– Festival čokolade gotovo dvadeset godina spaja tradiciju, kreativnost i vrhunsku gastronomiju te svake godine donosi nove doživljaje koji Opatiju potvrđuju kao mjesto autentičnih iskustava. To je prepoznala i publika, koja je ove godine u rekordnom broju posjetila Festival.
Posebno nas veseli i nikad veći broj dionika uključenih u organizaciju.
Završetkom 19. Festivala čokolade Opatija je još jednom potvrdila status grada koji čokoladom obogaćuje kulturnu i turističku ponudu, u kojem tradicija, kreativnost i vrhunski užici tvore iskustva za pamćenje«, izjavila je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije.
Mogućnosti koje pruža čokolada i ove su godine na drugi kat »Gervaisa« privukle srednjoškolce, točnije učenike opatijske Ugostiteljske škole. Pod nazivom »Ugići u gostima« na posebnom su štandu prezentirali Ugostiteljsku školu, ali i demonstrirali slastičarske vještine…
– Pripremili smo muffine i čokoladni mousse u čašicama. Izrađujemo i tortu na više katova, radimo čokoladni fondant i ružice – rekla je Nika Prvonožac iz trećeg razreda Ugostiteljske škole u Opatiji. Ipak, ova torta nije bila jestiva, jer je bila sastavljena od stiropora kojega su učenici odjenuli u čokoladni kaput, a izloženi su i čokoladni Štrumpfovi nastali tijekom boravka učenika u Belgiji gdje su svladavali tajne čokolatijerstva.

Mladi talenti iz Ugostiteljske škole Opatija / Foto: N. Blagojević
Znanje i struka
Čokolada se u Opatiji na početku studenoga nudila u svim oblicima, ponegdje uvrštena u sir kao neobična kombinacija, ponegdje u kozmetičke proizvode, a na nekim od štandova i u – tekućem obliku…
– Ovo je čokolada u svom najboljem obliku, tekućem i djeluje vrlo, vrlo brzo… Radi se o vrhunskoj čokoladi koju nabavljamo iz Belgije, topimo i ručno od nje radimo kremu koja se onda miješa s vrhunskim alkoholom iz Francuske. Napitci imaju mali postotak alkohola, te utječu na dobro raspoloženje…
Na festivalu smo od samih početaka, uvijek se vraćamo, jer smo prepoznali kvalitetu ove manifestacije u Opatiji. Danas na tržištu postoje brojni proizvodi, ali s druge strane kupci prepoznaju kvalitetu i zato nam se svake godine vraćaju – rekla je Natalia Županić, vlasnica obiteljske tvrtke za proizvodnju likera i rakija, te dodala kako iza njih stoje »znanje i struka«. Naravno, i puno dobre čokolade…

Rado dolaze u Opatiju – Natalia Županić i njezina »čoko ekipa« / Foto: Nikola BLAGOJEVIĆ
Slatka opatijska priča nastavlja se i nakon festivala – u čokoladnim wellness tretmanima i tematskim menijima posjetitelji mogu uživati i u ostatku studenog u brojnim opatijskim hotelima i restoranima, a u Hrvatskom muzeju turizma razgledati putujuću izložbu Muzeja čokolade Zagreb.
Naime, sve do 25. siječnja iduće godine, u Hrvatskom muzeju turizma može se pogledati Putujuća izložba Muzeja čokolade Zagreb »Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme«

Čokoladni dani i okusi / Foto: N. Blagojević
Od zrna do čokolade
– Čokolada je danas jedna od najomiljenijih slastica na svijetu – svakodnevni užitak koji povezuje ljude svih generacija, kultura i kontinenata. No put koji je ta slatka namirnica prošla od svojih početaka u kišnim šumama Južne Amerike do suvremenih tvornica čokolade u Belgiji i Švicarskoj bio je dug, uzbudljiv i pun preokreta. Izložba Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme, putujuća izložba Muzeja čokolade Zagreb postavljena u Hrvatskom muzeju turizma, vodi posjetitelje kroz više od pet tisuća godina povijesti čokolade – od prvog napitka od kakaa do poznatih čokoladnih brendova koje danas poznajemo i volimo – naveli su o izložbi u HMT-u.
Objasnili su kako je priča o čokoladi započela u prašumama zapadnog dijela današnjeg Ekvadora, u dolini rijeke Chinchipe, gdje je 3.500 godina prije Krista procvjetala kultura Mayo Chinchipe.
Kakao zrna kao valuta
Upravo su njezini pripadnici prvi u ljudskoj povijesti uzgajali kakaovac i pripremali napitke od njegovih zrna – tisućljećima prije Maja i Asteka. Stablo kakaovca, koje će švedski znanstvenik Carl Linnaeus poslije nazvati Theobroma cacao – hranom bogova – postalo je temelj priče o napitku koji simbolizira moć, bogatstvo i užitak.
– Tijekom sljedećih stoljeća kakaovac su cijenile velike civilizacije Mezoamerike. Maje su napitak od kakaovih zrna pili topao, često obogaćen čilijem i vanilijom, dok su Asteci više uživali u hladnom napitku, rezerviranom za plemstvo, ratnike i trgovce. Kakaova zrna služila su i kao valuta – dragocjena poput zlata. Iako su im se recepti razlikovali, zajedničko im je bilo poštovanje prema napitku koji je povezivao zemaljski i božanski svijet. U 16. stoljeću čokolada stiže u Europu zahvaljujući Hernánu Cortésu i španjolskim konkvistadorima. Iako su došli u potrazi za zlatom, u Novom svijetu pronašli su još dragocjenije blago – kakao.

Slatka uspomena iz Opatije / Foto: N. Blagojević
Strogo čuvana tajna
U početku je bio strogo čuvana tajna španjolskog dvora, rezervirana za plemstvo. Tek početkom 17. stoljeća, zahvaljujući braku francuskog kralja Luja XIII. i španjolske princeze Ane od Austrije, čokolada prelazi granice i ubrzo postaje omiljeni napitak europske aristokracije. Čokolada je u 17. i 18. stoljeću sinonim za luksuz i raskoš. Pije se iz skupocjenog porculana, obogaćena začinima i šećerom, a u Engleskoj se širi među građanstvom kroz tzv. chocolate houses – prve kuće čokolade, koje postaju središta društvenog života. Ipak, do prave revolucije dolazi tek u 19. stoljeću. Industrijska revolucija donijela je prekretnicu.
Tehnološki izumi nizozemskog inovatora Conrada van Houtena omogućili su odvajanje kakaovog maslaca i suhe tvari, što je bio temelj za proizvodnju suvremene čokolade. Godine 1848. engleska tvrtka J. S. Fry & Sons proizvela je prvu čokoladnu pločicu, a samo nekoliko desetljeća poslije Daniel Peter stvorio je prvu mliječnu čokoladu. Švicarac Rudolf Lindt uveo je proces končiranja, koji joj je dao prepoznatljivu kremastu teksturu, dok su Toblerone, Neuhaus i druge tvrtke početkom 20. stoljeća oblikovale moderne praline i čokolade koje poznajemo i danas.
Čokolada je postala dostupna svima. Više nije bila povlastica kraljeva, već omiljena poslastica djece i odraslih. Postala je simbol užitka, ljubavi i malih svakodnevnih radosti – dobila je status koji zadržava i danas – objavljeno je na mrežnim stranicama Hrvatskog muzeja turizma smještenog u Vili Angiolini u Opatiji.
Završetkom 19. Festivala čokolade Opatija je još jednom potvrdila status grada koji čokoladom obogaćuje kulturnu i turističku ponudu, u kojem tradicija, kreativnost i vrhunski užici tvore iskustva za pamćenje
Suzi Petričić
13.000
posjetitelja tijekom čokoladnog vikenda u Opatiji
250
jaja u torti »Opatija – čokoladni grad«
Čokolada u HrvatskojZanimljiv je podatak da je priča o čokoladi u Hrvatskoj započela u Rijeci… – Bilo je to 1896. godine, kada se u Rijeci otvara prvi industrijski pogon za proizvodnju čokolade i kakaa, velika Riječka tvornica kakaa i čokolade, poznata po svojim čokoladama marki Slon i Adria. U Zagrebu se 1911. osniva tvornica Union, koja ubrzo postaje kraljevski dvorski dobavljač i simbol kvalitete. Slijede tvornice Bizjak, Grič, Kandit, Zvečevo i Kraš, koje obilježavaju 20. stoljeće i stvaraju prepoznatljive brendove – od Bajadere do Životinjskog carstva. Hrvatska tako postaje dio europske čokoladne tradicije i njezin važan dionik – objasnili su iz HMT-a gdje se u okvirima izložbe »Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme«, može razgledati više od 150 predmeta – porculanske šalice i posuđe za pripremu čokolade, stare alate, kalupe, reklame, razglednice i ambalažu. Kroz njih se interpretira ne samo povijest čokolade nego i povijest svakodnevice – od skromnog života indijanskih plemena do raskoši europskog dvora. Poseban segment posvećen je dizajnu ambalaže, od elegantnih bombonijera s reprodukcijama umjetničkih djela do šarenih dispenzera koji su istodobno bili i igračke. Svaki predmet na izložbi svjedoči o vremenu iz kojeg dolazi – o ukusima, navikama i mašti generacija koje su u konzumaciji čokolade i čokoladnih pripravaka pronalazile radost. Također, treba još reći i da se u kavani hotela Palace Bellevue u Opatiji može pogledati izložba o Riječkoj tvornici kakaa i čokolade »Opatijski san riječkoga čokoladnog slona« čiji je autor Velid Đekić, a realizirana je u organizaciji Muzeja grada Rijeke. |

Štandove je obišlo 13.000 posjetitelja / Foto: N. Blagojević
PUTOVANJE KROZ VRIJEME
Čokolada je u potpunosti zavladala Opatijom: uvod u najslađi vikend pružio je Hrvatski muzej turizma u kojem je 6. studenoga otvorena izložba »Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme«, dok su opatijski hoteli, kavane i restorani u tri festivalska dana nudili posebne čokoladne menije i kreativne programe
ČOKO TRETMANI I MENIJI
Slatka opatijska priča nastavlja se i nakon festivala – u čokoladnim wellness tretmanima i tematskim menijima posjetitelji mogu uživati i u ostatku studenoga u brojnim opatijskim hotelima i restoranima