FEEL & TASTE

Skålovci u điru po Učki i veprinačkom kraju: Domaći proizvodi i tradicija aduti su zaleđa

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Povijesna i autohtona priča opatijskog zaleđa dio je projekta kroz koji se domaći proizvodi sve više uključuju u lokalnu turističku ponudu, a jučerašnji đir bio je i uvod u Svjetski Skål kongres putem kojega će se ta ponuda još više promoviratiVEPRINAC – Skål klub Kvarner organizirao je jučer za svoje članove posjet i prezentacije novih turističkih kapaciteta i proizvoda »Kvarner’s best kept secrets« na području opatijskog zaleđa, točnije na Učki te u Veprincu. Dvadesetak skalovaca tako je imalo prilike obići novi Visitors centar na Učki, odraditi nordijsku šetnju u suradnji s KŠR-om Gorovo, susresti se oči u oči s pravim mačem viteza Gordana Grgurine koji ih je upoznao s poviješću grada koji vjekovima stoji iznad Opatijske rivijere, a Etno zbirku i prezentaciju izrade tradicionalnih betina prikazala je Zorica Sergo iz Kulturnog društva Leprinac.


Dan je zaključen u konobi OPG-a Rumac u Maćukima, poznatog po nagrađivanim vinima među kojima se ističe zlatom ovjenčana malvazija. Uz izvrsno vino, domaćinsku atmosferu i zvuk harmonike, posjetitelji su se na licu mjesta mogli uvjeriti kako izgleda i koliko je truda uloženo u ručnu obradu vinograda, sadnju vlastitog povrća i proizvodnju vlastitog vina, rakija i ostalog.


Uvod u Svjetski kongres


Povijesna i autohtona priča opatijskog zaleđa, naime, dio je projekta Feel & Taste kroz koji se autohtoni proizvodi opatijskog zaleđa sve više uključuju u lokalnu turističku ponudu. Tijekom razvoja projekta Turistička zajednica grada Opatije osmislila je itinerare koji povezuju prirodne ljepote, sportske aktivnosti i domaće proizvode prvenstveno malih obiteljskih gospodarstava.
Zanimljiv i poučan »đir« po Učki i veprinačkom području, bio je ujedno i uvod u Svjetski Skål kongres koji će iduće godine u Opatiji i Rijeci okupiti turističke stručnjake, članove kluba iz čitavog svijeta. Tamara Černeka, predsjednica Skål kluba Kvarner, pojasnila je, naime, kako je glavna intencija ovakvih događanja da se i sami članovi kluba upoznaju s autohtonim turističkim proizvodima Kvarnera te ih promoviraju i dalje ustvari prodaju gostima.


Ekološki principi


Turističkim profesionalcima okupljenima u Skål klub Kvarner, među kojima je bila i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, na OPG-u Rumac pridružili su se i dožupan Vojko Braut, kao i gradonačelnici Opatije i Rijeke Fernando Kirigin i Marko Filipović. Domaćini Patricia i Andrijano Rumac svojim su gostima pojasnili čime se sve bave na obiteljskom imanju starom dvjestotinjak godina, a na kojem su 2008. počeli sa sadnjom nasada vinove loze.


– Sve se radi ručno, nasadi su na terasama i nema pristupa mehanizacijom. Ujedno sve radimo po ekološkim principima te u planu imamo i zatražiti eko certifikat, ukazao je okupljenima Andrijano Rumac, navevši kako je plan da ubrzo dođu do nekih tisuću čokota vinove loze. Napore ove obitelji da ožive dio tradicije ovoga kraja te je predstave turistima, pohvalio je i novi opatijski gradonačelnik koji je tom prilikom poručio kako je Grad kroz poticaje pokazao kako želi na svom području razvoj OPG-ova te da će se kroz najavljeni Ured za gospodastvo i puno jače raditi na tome.