Suvremeni vrtić

Simpatičan projekt u opatijskom vrtiću. Mališani ubiru i jedu plodove iz – vlastitog vrta

Aleksandra Kućel Ilić

Plodove mališanima u obrocima pripremaju vrtićke kuharice. I dalje aktivno vode brigu o biljkamaOPATIJA – Dječji vrtić Opatija u veljači ove godine počeo je s provedbom projekta »Dječji vrtić Opatija – suvremeni vrtić za suvremenu obitelj 2« koji je u okviru operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.« sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.100.718,38 kuna. Osnovni cilj projekta jest stvaranje uvjeta za cjelovit razvoj djeteta, odnosno uvjeta koji omogućavaju zadovoljavanje potreba, interesa i mogućnosti svakog djeteta.


Uz unapređenje usluge predškolskog odgoja i obrazovanja kroz provođenje produljenog popodnevnog boravka djece i uvođenje novih odgojno-obrazovnih programa, planirana je nadogradnja aspekta ekološkog odgoja djece izgradnjom povrtnjaka u kojem djeca izravnim sudjelovanjem usvajaju znanja iz područja ekološkog uzgoja hrane i odgovornog ekološkog ponašanja, naveli su iz opatijskog dječjeg vrtića.


– Tako su s prvim zrakama sunca i lijepog vremena, djeca Dječjeg vrtića Opatija uz podršku odgojitelja svojih odgojno-obrazovnih skupina prionuli na posao te su postavljene gredice za vrt, sredstvima iz ESF projekta opremljen je sanduk za mali vrtni alat, nabavljena je bačva za vodu, komposter te dovoljna količina zemlje koja je potom pripremljena za sjetvu povrća. Pažljivo su posijane sjemenke, a sljedećih nekoliko tjedana djeca su strpljivo pratila njihov rast.
Uskoro je vrtićki povrtnjak postao šareniji i bogatiji za razno povrće: blitvu, kukuruz, grah, dinje, rajčice, krastavce, lubenice, više vrsta salate te začinsko bilje. Mališane posebno veseli ubiranje zrelih ljetnih plodova koje su sami vrijedno posadili, a koje za njih u obrocima pripremaju vrtićke kuharice.


I dalje aktivno i s osobitim interesom vode brigu o biljkama te kroz suradnju s vršnjacima stječu pozitivne životne navike i razvijaju odgovoran odnos prema prirodi i okolišu – javili su iz Dječjeg vrtića Opatija.