Nezavisna na listi SDP-a

Senka Baruška: Put od nezadovoljne biračice do načelnice

Marina Kirigin

Senka Baruška

Senka Baruška

Senka Baruška napredak vidi u jačanju turističke ponude Lovrana, smatra da treba ponuditi nove sadržaje koji bi u pandemiji mogli privući goste, ali i motivirati lokalno stanovništvo na zdrav životLOVRAN – Senka Baruška, 58-godišnja nezavisna kandidatkinja lovranskog SDP-a za načelnicu Lovrana, u politiku ulazi s radnim iskustvom koje je 20 godina stjecala u više stranih država, a potom i u Hrvatskoj. Ova inženjerka pomorskog prometa-nautike s diplomom scenskih umjetnosti iz Amsterdama i Londona, članica HZSU-a, koja ima status slobodnog umjetnika (koreografkinja), dosad je primijećena zahvaljujući svojem kulturno-umjetničkom radu i djelovanju.


– Lovran doživljavam vrlo osobno. Nakon 20 godina rada na više kontinenata, izabrala sam povratak u Lovran. Tu želim živjeti i djelovati. Godinama gledam susjedne općine kako se uspješno razvijaju, a mi bezidejno stagniramo. Ne živimo puninu mogućnosti koje imamo. Komunikacija, bilo koja aktivnost s općinarima, je na razini feudalnog doba. Sve je ukinuto, zabranjeno – prisiljeni smo biti šuteći, pasivni porezni obveznici. To je za mene neprihvatljivo. Nisam politična, a čini se kako je ostao samo put politike.


Tako ću pokušati od nezadovoljne biračice postati načelnica. SDP je preuzeo inicijativu i povezao lokalpatriote. Složio je najbolju listu novih, uspješnih članova i dodao joj odlične nestranačke kandidate, a meni predložio mjesto načelnice. Nakon što sam vidjela da nema kompromitiranih, poslovno i moralno »bankrotiranih«, prihvatila sam. Gledam na to kao suradnju raznih ideologija, ali istih ideja za boljitak Lovrana. Svoje kapacitete, stečeno znanje, iskustvo i talente stavila sam odgovorno na raspolaganje – govori Senka Baruška.


Jačanje suradnje
Kaže da ne postoji najvažnija točka njihovog programa, već da se program mora povezati u svim njegovim točkama i biti paralelno ostvariv. Smatra da je to moguće postići jačanjem suradnje i stručnim znanjem. Napredak vidi u jačanju turističke ponude Lovrana za koju kaže da je u ovom trenutku bezlična. Smatra da bi u Lovranu bilo potrebno čim prije ponuditi nove sadržaje, osmisliti turističko-rekreativnu ponudu, koja bi u ovoj pandemiji mogla privući goste, ali i motivirati lokalno stanovništvo na zdrav život. Međutim, realizacija projekata ovisi o financijskim mogućnostima, a Baruška smatra da novac treba tražiti putem europskih natječaja, u fondovima.


– Uvijek se može raditi. Pandemija ne smije biti izlika, već poriv. Kao suvoditeljica umjetničke organizacije u prva tri mjeseca ove godine za naše prilagođene programe vezane uz pandemiju imamo odobreno 80.000 kuna. U Lovranu se nitko osim nas nije javljao na te natječaje. Što je prilagođeni program, odnosno što smo napravili? Umjesto uobičajenih programa plesnih izvedbi, stvorili smo radne timove i stvaramo u digitalnom obliku dokumentarne, umjetničke, plesne filmove na vanjskim prekrasnim lokacijama Lovrana i na taj način radimo digitalnu prezentaciju Lovrana. Zamislite koliko bi mogla Općina, Turistička zajednica i ostali subjekti učiniti da se pokrenu? – kazala je nezavisna kandidatkinja SDP-a koja na pitanje zašto bi baš ona bila dobra načelnica Lovrana, odgovara da je već dosad pokazala da dobro koordinira timovima ljudi, da cijeni i poštuje suradnike i njihov doprinos, da voli učiti novo i kao vođa traži »red-rad-disciplinu«. Vjeruje da iza sebe ima vrlo korisno životno iskustvo u državnom i privatnom sektoru, ali i u neprofitnim organizacijama.


Izvori financiranja


– Pažljiva sam u trošenju, odnosno raspolaganju novcem. Osobno nikada nisam u dugovima, nikada nisam uzela kredit – bankovnim rječnikom sam »konzervativna«. U poslu uvijek tražim i često nađem nove izvore financiranja. Tako smo u razdoblju od posljednje tri godine za kulturne programe naše umjetničke organizacije u Lovran »donijeli« pola milijuna kuna i to bez podrške Općine Lovran – otkriva Senka Baruška koja je zasad jedina kandidatkinja za načelnicu Općine Lovran. Smatra da je među muškim kandidatima posebno izdvaja velika empatija prema svim socijalno osjetljivim žiteljima Lovrana.