Neizvjesnost

Adventski dani bez uobičajene živosti: Samo nekoliko hotela održava Lovran na životu

Mirna Šumberac

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

U Općini Lovran tek je nekoliko hotela u funkciji, a među njima su hotel Park i hotel Lovran u Lovranu te Boutique hotel Acacia, pansion Stanger i hotel Draga di Lovrana izvan »srca« mjestaLOVRAN – Adventski dani, odnosno posljednji mjesec 2020. godine u Lovranu, što se s obzirom na situaciju i moglo očekivati, nisu donijeli uobičajenu živost karakterističnu za predblagdanske dane. Šećući Lovranom u bilo koje doba, svaki će prolaznik primijetiti da osim nedavno zatvorenih kafića i restorana, svoja vrata već dulje vremena drže zatvorenima i hoteli. Situacija je neizvjesna, Božić i Nova godina, spasitelji zimske sezone, kucaju na vrata koja COVID-19 drži čvrsto zaključanima.


U Općini Lovran, inače poznatoj po turizmu, tek je nekoliko hotela u funkciji, a među njima su hotel Park i hotel Lovran u samom naselju te Boutique hotel Acacia, pansion Stanger i hotel Draga di Lovrana izvan »srca« mjesta. Kakvo je trenutačno stanje s hotelima i noćenjima, najbolje poznaje Turistička zajednica Općine Lovran.


– Tijekom tjedna je manji broj gostiju u odnosu na vikend. S obzirom na to da je nedavno Stožer civilne zaštite donio odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ne znamo kakva će situacija uslijediti. Također, zbog nepredvidivih događanja vezanih uz epidemiju, ne znamo kakvi će biti blagdani što se tiče posjećenosti. Sve će ovisiti o stanju u susjednim zemljama. U prvih 11 mjeseci ove godine imali smo 37 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, a studeni smo završili s 30 posto noćenja u odnosu na prošli studeni – izjavila je direktorica Turističke zajednice Lovran Luiza Sandalj.
Situaciju koja nije optimistična, ali u kojoj su objektivne okolnosti i velika želja da se suzbije širenje koronavirusa odigrale veliku ulogu, iz lovranske su turističke zajednice ilustrirali brojkama, najavivši da su »sve opcije otvorene«. Predviđati budućnost nikad nije lagan posao, a u »najnovijim novim vremenima« pogotovo, no upućeni u problematiku ipak se nadaju da će prosinački rezultati u turizmu, barem što se hotela tiče, biti nešto bolji od onih u studenom.