Akcija

Rukavčani pomažu sumještanki: Lift koji za Eni znači slobodu

Marina Kirigin

Eni Šepić

Eni Šepić

Eni se kreće isključivo u invalidskim kolicima. Živi na prvom katu pa joj je za izlazak iz kuće potreban lift. Njezini su sumještani pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za kupnju prijeko potrebnog lifta



Uspjet ćemo Eni! ime je facebook grupe čija je svrha pomoći Rukavčanki Eni Šepić, 46-godišnjoj ženi s cerebralnom paralizom koja je »zarobljena« u vlastitom domu. Eni, koja se kreće isključivo u invalidskim kolicima, ne može izaći iz kuće jer ne živi u prizemlju, već na prvom katu pa joj je za izlazak iz kuće potreban lift.


Upravo zato, njezini su sumještani pokrenuli akciju prikupljanja financijskih sredstava u koju su se odmah uključili Općina Matulji i Mjesni odbor Rukavac. Ipak, za investiciju ugradnje lifta potrebno je prikupiti još oko 30.000 kuna.


– Dok su Enini roditelji bili živi imali su u planu Eni premjestiti u prizemlje, no to se nažalost nije uspjelo ostvariti. Sada ona živi sama i zarobljena u vlastitom domu. Ima asistenticu koja joj dolazi pet puta tjedno po četiri sata.




Međutim, svo ostalo vrijeme prepuštena je sama sebi. Bez obzira na stanje u kojem se nalazi ona je vrlo vedra i puna života. Neki dan trebala je otići na bermu, došla sam joj napraviti frizuru i našminkati ju, a tada joj je asistentica javila da ju po kiši neće moći iznesti van.


Eni Sepic


Kontaktirala sam asistenticu rekavši koliko Eni znači odlazak na taj događaj pa ju je na kraju i po toj kiši nekako uspjela iznijeti. Sve to natjeralo je nas mještane da pokrenemo akciju. Prikupili smo ponude za lift – ugradnja stoji 98.900 kuna.


Misija se u početku činila nemogućom. Ipak, zahvaljujući pomoći Općine Matulji i Mjesnog odbora Rukavac koji su donirali iznos od 40.000 kuna i dijelu prikupljenog novca putem računa uspjeli smo sakupiti više od polovice iznosa, a sada nam nedostaje još oko 30.000 kuna kako bi omogućili Eni da izađe van iz kuće i može se slobodno kretati.


Novi načelnik Matulja vrlo je brzo reagirao kada je čuo za naš problem, kao i mjesni odbor. Želim se zahvaliti svima koji pomažu da Eni napravimo lift.


Ona je izuzetno pametna i samostalna žena, no neke stvari ipak ne može sama, rekla je Enina susjeda i dugogodišnja prijateljica Daria Jurdana koja cijeli život poznaje Eni i gleda kako ju iznose po stepenicama iz kuće kako bi bar dio dana mogla provesti vani, na otvorenom.


BROJ RAČUNA


Svi koji se žele pomoći Eni mogu to učiniti uplatom sredstava na broj računa koji glasi na Eni Šepić HR4524020063103999800