Mošćenička Draga

RICCARDO STARAJ Želimo selektivni turizam, zaštićenu prirodnu i kulturnu baštinu te veći broj stanovnika

Marina Kirigin

Riccardo Staraj / Snimio Marko GRACIN

Riccardo Staraj / Snimio Marko GRACIN

Prioriteti su nastavak ulaganja u drašku luku, uređenje i proširenje groblja u Brseču, priprema projekta za golf u Brseču, uređenje turističke zone Sveti Ivan i izgradnja pristupne ceste. Nastavit ćemo ulagati u kanalizaciju, posljednje zaseoke u visokoj zoni opskrbiti vodom, obnoviti kulturnu baštinu uz pomoć EU fondova, zaštititi prirodu, napraviti izmjene prostornih planova u cilju zaštite i valorizacije prostora, ali i stvaranja novih mogućnosti, prvenstveno onih koji će omogućiti mladima i mladim obiteljima da ostanu u Mošćeničkoj DragiMOŠĆENIČKA DRAGA  Riccardo Staraj (49) u utrci je za svoj drugi mandat na čelu Općine Mošćenička Draga. Nezavisni kandidat na izbore izlazi s koalicijskom listom na kojoj se nalaze nezavisni kandidati te oni SDP i PGS. Pred četiri godine u izbornoj utrci nije imao konkurencije, a na ovim mu se izborima “suprotstavlja” kandidat HDZ-a.


Staraj, inače mnogima poznat kao svestran čovjek, umjetnik, turistički djelatnik, u politiku je ušao 2009. godine. Iste godine postao je općinski vijećnik, kasnije u jednom mandatu bio zamjenik predsjednika Vijeća, a onda i načelnik najmanje liburnijske općine koja broji oko 1.400 stanovnika i koja će zasigurno u narednom mandatu najviše morati raditi na svojoj demografskoj slici.


– I prije 2009. godine bio sam na neki način vezan uz JLS-e, odnosno Općinu. Naime, godinama sam bio član Vijeća Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga. Tu je krenuo i moj interes za politiku. Moja je želja bila da aktivnostima u turizmu i kulturi pridonesem razvoju općine, da zajedno otkrijemo mogućnosti i budemo kreativni u realizaciji projekata, da pomognem ljudima… Ukratko, politikom sam se počeo baviti zbog ljubavi prema kraju u kojem živim, rekao je Staraj koji svojim stanovnicima u novom mandatu nudi svoj kreativni zanos i energiju.
Što smatrate svojim najvećim uspjehom u proteklom mandatu? Na što ste najviše ponosni?
– Najponosniji sam na dogradnju luke, odnosno projekt uređenja 2. faze draške rive. Tu sam uistinu odradio lavovski posao, od sređivanja imovinsko pravne situacije, ishodovanja građevinske dozvole i pronalaska modela financiranja… Naravno značajna su bila i ulaganja u kanalizaciju u Brseču i Mošćenicama, a ponosan sam i na nove kulturne, povijesne, sportsko-rekreativne i turističke projekte. Uredili smo etno selo i staze Trebišće, uredili smo centralni draški trg, izgradili parkirališta u Mošćenicama, Brseču, Mošćeničkoj Dragi, napravili sunčalište, projektnu dokumentaciju za cestu Sveti Ivan… Ravnomjerno smo ulagali u sva područja općine, od Zagora do Kraja – kako i glasi moj slogan u ovoj kampanji… Puno je tu “back office” posla koji se ne vidi – na tome sam zahvalan vrlo vrijednim ljudima koji rade u Upravi općine i vijećnicima koji su me podržali. Mislim da smo Općinu Mošćenička Draga “digli” rapidno u četiri godine unatoč krizi, pandemiji i lošim turističkim sezonama. Ne treba zaboraviti da sam radio kao volonter za malu naknadu i Općini sam posvetio svih sedam dana u tjednu.Kakav je vaš program i za što ćete se najviše zalagati?
– Sve kandidacijske liste manje-više nude isto, no ja sam najbliži problematici i materiju poznajem najbolje. Prioriteti su nastavak ulaganja u drašku luku, uređenje i proširenje groblja u Brseču, priprema projekta za golf u Brseču, uređenje turističke zone Sveti Ivan i izgradnja pristupne ceste. Nastavit ćemo ulagati u kanalizaciju, posljednje zaseoke u visokoj zoni opskrbiti vodom, obnoviti kulturnu baštinu uz pomoć EU fondova, zaštititi prirodu, napraviti izmjene prostornih planova u cilju zaštite i valorizacije prostora, ali i stvaranja novih mogućnosti, prvenstveno onih koji će omogućiti mladima i mladim obiteljima da ostanu u Mošćeničkoj Dragi. Upravo za njih već smo pripremili model olakšica vezanih uz gradnju i stanovanje. Radit ćemo, dakle, na demografiji i ulagati u destinaciju kako bi dostigli održiv razvoj kroz posebne oblike turizma. Ozbiljno ćemo pristupiti projektu obnove škole ili gradnji nove. Radit ćemo i na socijalnim i obrazovnim segmentima unutar općine. Moramo napraviti sinergiju turizma, poljoprivrede i ribarstva, obrtništva. Baštinit ćemo naš prelijepi zavičaj i nastaviti dizati nivo kako bi privukli bolje potrošače, manje “je” više, selektivni turizam “vs” masovni turizam. I biti ću, kao i uvijek, na usluzi stanovnicima, baš kao i do sada.
Kakva je Vaša vizija Mošćeničke Drage?
– Selektivni turizam, zaštićena prirodna i kulturna baština, istaknuta tradicija, veći broj stanovnika, obitelji koje u općini nalaze sve za jedan ugodan život… Ne poimam Mošćeničku Dragu bezobrazno ekskluzivnu, već pristupnu za sve ljude, a opet posebnu, upečatljivu, drugačiju i dojmljivu. Vjerujem da ako očuvamo prirodu da ćemo sačuvati najvredniji resurs zbog kojeg će rasti “cijena”, ugled i image destinaciji. Autentičnost, priroda, obnovljena baština, planska i vrlo kontrolirana gradnja, revitalizacija poljoprivrede i ribarstva, i turizam (postojeći i novi proizvodi), turizam koji traje barem 7-8 mjeseci…
 Jedini protukandidat Vam je Avelino Baretić iz HDZ-a. Očekujete li glatku pobjedu?
– Vjerujem da ću osvojiti još jedan mandat. Moj protukandidat mi je poznat, ali isključivo razmišljam o svojoj kampanji i programima. Vjerujem da će u Mošćeničkoj Dragi presuditi ono vidljivo i opipljivo, a to je moj rad – vjerujem da će žitelji Općine Mošćenička Draga izabrati takav kontinuitet. Mislim da je moja prednost upravo to što sam Dražanima, Mošćeničanima, Brsečanima i Krajanima već dokazao da sam angažiran, radišan i sposoban realizirati velike projekte.