Tužan dan za ŠRK Jadran

Ribolovci u Opatiji izgubili adresu svog rođenja. Nakon pune 72 godine morali su vratiti ključeve prostora u opatijskoj luci

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Predaju ključeva i napuštanje prostorija nakon 72 godine članovi kluba su ocijenili nepoštenim postupkom. Bez njihovog iseljenja koncesionari ne bi mogli početi projekt uređenja sportske lukeOPATIJA – Danas je tužan dan za ŠRK Jadran, sportski ribolov i građane koji koriste opće dobro u opatijskoj luci. Žao mi je što gubimo adresu gdje smo rođeni, no s obzirom na to da bez izlaska ŠRK-a Jadran iz naših prostorija, koncesionari ne mogu započeti višemilijunski projekt uređenja sportske luke koji i mi od prvog dana podržavamo, odlučili smo vratiti ključeve prostora na mulu – prostoriju od 4 kvadrata u zgradi Zert 1 koju ŠRK Jadran koristi neprekidno već 72 godine, kao i 15 ormarića za čuvanje opreme, koje su članovi izgradili svojim sredstvima.


Gospodin Mario Šikić iz udruge koncesionara obećao nam je eventualnu pomoć kod organizacije naših natjecanja, obećao je da će nam jedriličari »uskočiti« – rekao je jučer na opatijskome mulu Adriano Rumora, predsjednik ŠRK-a Jadran po završetku sastanka s predstavnicima PGŽ-a na čelu s pročelnicom Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nadom Milošević i Marijom Šikićem iz Jedriličarskog kluba Opatija, predstavnikom Zajednice ponuditelja Jedriličarskog kluba Opatija i Yacht Club Zert, odnosno koncesionarima za sportsku luku Opatija.


Uoči sastanka koji je rezultirao dogovornim rješenjem, na mulu se okupilo dvadesetak članova ŠRK-a Jadran, ogorčenih i revoltiranih, no s obzirom na to da je bio radni dan u jutarnjim satima, izvanredna se skupština ipak nije mogla održati. Predaju ključeva i napuštanje prostorija na mulu nakon pune 72 godine članovi su ocijenili nepoštenim postupkom. Naime, kako se moglo čuti jučer na mulu u Opatiji, nitko u cijelom procesu od određivanja sportske luke pa do davanja koncesije, nije kontaktirao ŠRK Jadran…


Nedopustiv čin
S obzirom na to da se skupština nije mogla održati, Adriano Rumora je okupljene ukratko upoznao s kronologijom događaja koji su vezani uz, po njegovim riječima, »nedopustiv čin oduzimanja osnovnih prava opatijskim sportskim ribolovcima«.


– Dana 7. listopada ove godine ŠRK Jadran je zaprimio pisani nalog od Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a da već idući dan u 10 sati isprazni i vrati ključeve prostora na mulu koji klub koristi neprekidno već 72 godine, i to uz obrazloženje da su 27. rujna ove godine PGŽ kao davatelj koncesije i Zajednica ponuditelja, Jedriličarski klub Opatija i Yacht Club Zert, sklopili Ugovor o koncesiji za sportsku luku Opatija. Zatečeni, nazvali smo davatelja koncesije i saznali da je na zahtjev zajedničkih ponuditelja raspisan natječaj za davanje koncesije za sportsku luku Opatija te slijedom toga moramo postupiti po njihovom nalogu. Ujedno su dali odgodu iseljenja za 8. studenoga.


Kontaktirali smo pravnika u Rijeci koji radi za PGŽ po pitanju davanja koncesija, koji je bio iznenađen saznanjem da se na području pomorskog dobra koji se daje u koncesiju nalazi ŠRK Jadran kao korisnik prostora. Budući da je koncesija već dodijeljena i sklopljen je ugovor, jedino rješenje vidio je u davanju prostora u podkoncesiju. ŠRK Jadran neka ne vraća prostore dok on to ne izvidi, savjetovao nam je. Međutim, 8. studenoga naziva nas pročelnica Upravnog odjela Milošević, ljuta, jer se ŠRK Jadran nije pojavio na predaji ključeva, niti se o nedolasku očitao. Saznali smo da se na zahtjev jedriličara izvlastio dio pomorskog dobra pod upravom Lučke uprave, za sportsku luku, da se više puta na zahtjev jedriličara mijenjao prostorni plan te da su i granice sportske luke određene prema prijedlogu jedriličara, a sportske luke spadaju pod Županiju, komercijaliziraju se i daju u koncesiju te prestaju biti opće dobro.


Veliki propust


Na naše pitanje da se ŠRK-u Jadran omogući unutar koncesijskog dobra jedan prostor, jedriličari i davatelj koncesije su rekli da to ne dolazi u obzir jer bio je natječaj i mogli smo se kandidirati. Nitko u cijelom procesu od određivanja sportske luke pa do davanja koncesije nije kontaktirao ŠRK Jadran, što je veliki propust davatelja koncesije. Dali smo prigovor na koncesiju, ali dobili smo samo ponovni zahtjev za predaju prostora i to za 7. prosinca – rekao je Rumora, istaknuvši i da se radi o udruzi s oko 270 članova.


Naveo je da je u cijeloj ovoj tužnoj priči dobro jedino to što sportski ribolovci imaju prostorije za rad s mladima i održavanje sastanaka u Ulici maršala Tita i Grad Opatija je nedavno postao vlasnik tog prostora te se nadaju da će im u veljači, kada dosadašnji ugovor istječe, biti produžen. Ipak, oni sada postaju sportski ribolovci bez prostorija kraj mora koje su za ovu aktivnost potrebne…


Obećana suradnja


– Na kratkom sastanku smo uspjeli razjasniti da ugovor o koncesiji postoji i da se svi zajedno moramo uklopiti u ograničenja koja pred nas postavlja. Predsjednik ŠRK-a Jadran pokazao je dobru volju da se ovi prostori napuste, ali je na tom tragu predstavnik zajednice koncesionara rekao da su spremni sa svoje strane razmotriti u kojoj će mjeri i na koji način u budućnosti surađivati i opatijskim ribarima osigurati možda skladišni prostor ili drugo po potrebi – rekla je županijska pročelnica Nada Milošević.


– Obećajem da ćemo sportskim ribolovcima pružiti dobrodošlicu za svaku manifestaciju koju budu organizirali. Isto tako, ako im bude bila potrebna bilo kakva pomoć, ako u budućim prostorima budu trebali nešto skladištiti ili pospremiti, održati sastanke i slično, uvijek ćemo im stajati na raspolaganju, a sve to možemo i pismenim putem regulirati – rekao je Mario Šikić i dodao da je ŠRK Jadran i njegov klub budući da je njegov djed bio prvi dopredsjednik tog kluba.