Povratak u prošlost

RETROPATIJA Danas počinje najpopularnija i najotkačenija opatijska manifestacija

Aleksandra Kućel Ilić

Opatijce veseli novi povratak u »dobra stara vremena« / NL arhiva

Opatijce veseli novi povratak u »dobra stara vremena« / NL arhiva

U svakom kutku grada slavit će se moda i glazba najuzbudljivijih dekada prošlog stoljeća – od svingerskih dvadesetih, preko rokerskih šezdesetih i ludih sedamdesetih, do nostalgičnih osamdesetihOPATIJA – Nezaboravna tri dana ispunjena glazbom, zabavom i ludim provodom predstojećeg vikenda donosi RetrOpatija, najpopularnija i najotkačenija opatijska manifestacija. Od danas do subote, 25. lipnja, u svakom kutku grada slavit će se moda i glazba najuzbudljivijih dekada prošlog stoljeća – od svingerskih dvadesetih, preko rokerskih šezdesetih i ludih sedamdesetih do nostalgičnih osamdesetih. Gradske ulice postat će pozornica i plesni podij, izlozi trgovina i terase lokala scenografija spektakularnog »povratka u prošlost«, a Ljetna pozornica veliki diskoklub pod otvorenim zvjezdanim nebom.


– RetrOpatija se svojim jedinstvenim konceptom i izvedbom pokazala kao događanje koje pruža odličnu zabavu, ali i kao snažan motiv dolaska našim gostima, među kojima mnogi »ciljaju« upravo termin u kojem se održava ova manifestacija. Opatija je poznata kao grad festivala i vjerujem da su kvalitetna događanja jedan od razloga koji su od našega grada stvorili cjelogodišnju destinaciju koja se može pohvaliti da je najuspješnija na Kvarneru u prvih pet mjeseci ove godine. Optimistično čekamo rezultate središnje turističke sezone, kojoj manifestacije kao što je RetrOpatija daju dodatnu draž i atraktivnost – rekao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.


Zatvorena glavna ulica

 
Od subote u 17 do nedjelje u 5 sati za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Radničkom ulicom i Ulicom Viktora Cara Emina (skretanje za opatijsku luku) do Slatine (ex hotel Zagreb). Na označenim parkirnim mjestima (u Ulici maršala Tita) u subotu od 15 sati do nedjelje do 5 ujutro neće biti dozvoljeno parkiranje niti zaustavljanje vozila.

Posebno mjesto


Tijekom trajanja programa, posjetitelji Opatije moći će izraditi frizure u stilu Brigitte Bardot i drugih zvijezda šezdesetih, zaplesati kao John Travolta i Olivia Newton John u »Groznici subotnje večeri«, vježbati kao Jane Fonda i tulumariti kao rock »groopies« osamdesetih te na još brojne načine proživjeti neke od najboljih razdoblja 21. stoljeća. Retro uređenje grada pratit će i prigodna ponuda ugostiteljskih specijaliteta, ali i glazbene izvedbe na četrdesetak lokacija.


– Opatija je stvorila brend od brojnih svojih događanja, poput Balinjerade i Adventa, no znamo da RetrOpatija ima posebno mjesto u srcu Opatijaca i posjetitelja grada pa nas posebno veseli novi povratak u »dobra stara vremena«. Pretvoriti grad u impresivan »vremenski stroj« nije jednostavan zadatak, zato smo iznimno sretni što svake godine imamo veliku podršku naših ugostitelja, hotelijera, trgovaca i obrtnika koji se uključuju u program uređenjem svojih prostora i osmišljavanjem posebnih ponuda.


Poseban trud ulažu i opatijske udruge i institucije kao što je Javna vatrogasna postrojba, ali i sami građani koji su neizostavan dio sjajne atmosfere. Pozivam sve ljubitelje dobre glazbe, dobrog plesa i dobre zabave da nam se pridruže i pretvore opatijski »party stoljeća« u još jedan nezaboravan događaj – pozvala je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije, glavnog organizatora manifestacije koja se održava u suradnji s Gradom Opatijom, u suorganizaciji Festivala Opatija te pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke. Istaknula je i posebnu donaciju zlatarne Frederiko, koja upravo u vrijeme RetrOpatije slavi 25 godina rada i donirala je 700 boca vode za sudionike događanja.


Šajeta i Luca Montecchi bit će zaduženi za veliki finale / NL arhiva

Šajeta i Luca Montecchi bit će zaduženi za veliki finale / NL arhiva


RetrOpatija počinje danas programom na dvije glavne lokacije – Slatina će biti mjesto za plesnjak s muzikom uživo uz sajam antikviteta i Retro Art, a park ispred Umjetničkog paviljona »Juraj Šporer« punkt za druženje, uživanje u prigodnim specijalitetima i sjajnoj glazbi. Posjetitelje očekuju DJ majstori i nastupi sjajnih bendova: pred »Šporerom« će zasvirati Vinyl Band i DJ Dog, a na Slatini Techno Vikings i DJ Super Saiyan te zaplesati plesačice plesnih skupina Flame i Porto Ri. I sutra će se tulumariti na istim »pozicijama«, samo uz nešto drugačiju glazbenu podlogu jer na Slatini sviraju Dellboysi i DJ Super Saiyan, a pred »Šporerom« Marko Tolja s bendom te DJ Tommy, a sve uz plesne nastupe skupina Flame, Porto Ri i Rebel School koje će za posjetitelje pripremiti rockabilly radionicu. Dodatak putovanju kroz glazbene dekade bit će i projekcija filma »Elvis« na Ljetnoj pozornici, kao i nastupi Folklornog ansambla Zora i Duška Jeličića Duleta s Bonacom na gradskoj tržnici. Tijekom sva tri dana programi će se odvijati i u brojnim ugostiteljskim objektima, kao i terasama hotela, restorana i kavana.


Vrhunac u subotu


Spektakularan vrhunac RetrOpatija će imati u subotu. Uzavrelo središte grada bit će zatvoreno za promet, a umjesto automobila, pločnikom će zavladati originalni trkaći motocikli s nekad slavne utrke na Preluku, opatijski vatrogasci koji će se predstaviti poligonom za djecu, ali i ugostitelji i obrtnici, frizeri, šminkeri i barberi koji će svoje djelatnosti izvesti izvan zatvorenih prostora i prezentirati u stilu neke od važnijih glazbenih dekada 20. stoljeća. I, naravno – glazba! Sve pozornice povezat će promenadni nastup Puhačkog orkestra Lovran koji će u retro-izdanju u 18 sati krenuti od tržnice prema Slatini, gdje u 19 sati nastupa Pachamamma Street Connection Band. Ispred Kraša svoje plesno umijeće predstavit će dječje plesne skupine Zvjezdice iz Veprinca i Porto Ri iz Rijeke. Posjetitelje će zabavljati i ulični zabavljači Martiniss žonglera, a uzdahe će ponovo mamiti vespe i retro vozila. U 20.30 sati na terasi hotela Imperial nastupit će Febra bend, a Cubismo će ugrijati atmosferu na terasi hotela Kvarner. Tradicionalni finale čitavog programa RetrOpatije bit će najveći Disco Party by DJ Luca Montecchi & MC Šajeta na Ljetnoj pozornici. Pod zvijezdama otvorenog neba na hitove disco glazbe plesat će se od 23 sata pa do 3 sata u nedjelju ujutro, kada i službeno završava opatijski »party stoljeća«.