Opasno za prolaznike i aute

Radovi na ruglu: Počinje sanacija ruševne zgrade u samom srcu Opatije

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Nekad vrlo lijepa i prostrana građevina u kojoj su se tijekom povijesti nalazili različiti sadržaji, a dok je nije pojeo »zub vremena« bila je skladišno-stambeni prostor, već nekoliko godina zbog neadekvatnog održavanja predstavlja ne samo ruglo u srcu turističke Opatije, već i opasnost za prolaznike, mnogobrojne školarce iz obližnje srednje škole, ali i automobile.


Objekt koji se nalazi u Ulici Bože Milanovića i prvi je susjed vatrogasnom domu, sad je u tako lošem stanju da je žbuka počela otpadati, a kameni dijelovi i pijesak urušili su se na vozila parkirana uza zid bivšeg skladišta.


Premda je zgrada u privatnom vlasništvu pa nadležni iz Grada Opatije nemaju dovoljno adekvatnih mehanizama putem kojih bi ubrzali vlasnika na putu do prodaje, odnosno preuređenja objekta, kako smo saznali, uspjeli su s njim dogovoriti sanaciju, odnosno rušenje svih najopasnijih dijelova. Uz obećanje da će se nekretnina zaštititi na način da više ne predstavlja »opasnu zonu«, pripremni su radovi već počeli, a u međuvremenu je ispred nje postavljena ograda i znak s upozorenjem i zabranom parkiranja.
Pokušaja zaštite zgrade kojoj se urušio krov bilo je već i ranije, no beživotna i napuštena, iz godine u godinu nastavila je propadati i izazivati negativne komentare svih koji se zateknu u ovom dijelu grada.