Ponuda

Provjerili smo što sve Opatija navečer nudi turistima: “Bojimo se da bi nam ova noć mogla biti prekratka…”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Mislim da će ova topla ljetna noć biti prekratka da bismo doživjeli sve ono što ovaj grad nudi turistima i žao nam je što sutra već odlazimo – rekli su gosti iz Budimpešte Zsolt Pal i Noemi SandorToplinski val u posljednjim danima srpnja doveo je diljem Opatijske rivijere do tako visokih temperatura da se čak i navečer nakon 20.30 sati, kad je na kupalištima sve manje kupača, ne može izmjeriti manje od 30 stupnjeva Celzijevih.


Turisti koji u čarima ljeta uživaju u Opatiji, a naš je ljetni đir po Slatini pokazao da se uglavnom radi o obiteljima s djecom, kao i mladim parovima, nakon večere »kapić osvježenja« traže uz lungomare i na klupama u parkovima koje su u ranim večernjim satima mahom zauzete.

Nekih pola sata kasnije, od 21 sat nadalje, aktiviraju se i svirke uživo na pojedinim terasama, primjerice na terasama hotela Palace i Milenij.


Dok dio publike uživa u nastupima uz osvježavajuće napitke na samim terasama, puno je više onih koji u glazbenim sadržajima guštaju tijekom neobavezne šetnje ili pak naslonjeni na ogradu lungomara.Jasno je da su selfiji nezaobilazni u tom pokušaju da se iz Opatije ponese njezin jedinstven romantičan štih, a osim klasičnih fotografija kojima je pozadina osvijetljena arhitektonska baština grada, mnogi se, čak i kada za to treba pričekati u redu, žele slikati ispred noćne Djevojke s galebom, kraj kipa barkarjola Marina Filaferra, na Portiću, kao i na osvijetljenom mostiću koji s kupališta Slatina vodi do Colosseum beach bara.


Vješti trgovci


Dok šetalište Slatina i istoimeno najveće opatijsko gradsko kupalište oblače »noćne sviti«, a šetači cirkuliraju turističkim bilom grada, na svoje dolaze vješti trgovci suvenirima, nakitom ili pak agenti koji nude izlete.


Tu su još i štandovi s nezaobilaznim ljetnim delicijama poput vafli, palačinki s maštovitim punjenjima, kuhanim kukuruzima, sladoledom i osvježavajućim pićima.Na Slatini se može kupiti pokoju umjetničku sliku, prepustiti umijeću iskusnih portretista i karikaturista ili pak uživati i u samom nastanku unikatnih djela, promatrajući modele i izradu crteža, komentirajući je li rad vjerodostojan ili nije, prepuštajući se »ariji« koje na Slatini navečer u pravilu ima čak i tijekom najsparnijih noći.


Gdje je najzabavnije, tamo gdje se čuje najbolja glazba ili nude sadržaji za široke mase, tamo je i najviše noćnih posjetitelja. Najveća je navala primjerice za sudjelovanje u svima omiljenoj zumbi koju na Slatini prakticiraju mnogi, »od 7 do 77«, dokazujući da su na kraju krajeva godine samo broj.Gdje je puno djece i roditelja spremnih posegnuti u novčanike, nude se i nezaobilazni svijetleći baloni koji su stvarno fora i teško im je odoljeti. No i cijene su, čini se, »samo broj« pa za ove hit balone tijekom najvećih gužvi treba izbrojiti i do 100 kuna!


Noćno kupanje


Pored zumbe, djeci je na Slatini omiljeno odredište trampulin, vole okupirati i sprave na dječjem igralištu, a mladima je sve draža i noćna odbojka na pijesku nakon koje se može rashladiti noćnim kupanjem…


– Jako je lijepo ovdje u Opatiji i unaprijed nam je žao što ćemo ostati samo jednu noć. Mislim da će ova topla ljetna noć biti prekratka da bismo doživjeli sve ono što ovaj grad nudi turistima, no zbog svih dosadašnjih doživljaja, kao i zbog jedinstvene arhitekture, siguran sam da ćemo doći ponovo i da ćemo ostati ovdje puno više dana i noći.Ne mogu reći drugo nego da smo oduševljeni, a naše putovanje nastavljamo prema Rovinju, uz želju da se druge godine opet vratimo u Opatiju – rekli su mađarski turisti, Zsolt Pal i Noemi Sandor iz Budimpešte, mladi par koji kaže da je prednost Opatije u odnosu na neka druga hrvatska odredišta i u njezinoj blizini, u odličnom geografskom položaju, ali i izvrsnoj kuhinji po kojoj je Kvarner poznat.


Posjetili su Beach bar Colosseum, uživali u performansu žonglerke bakljama te nastavili svoju kratku ali slatku opatijsku avanturu uz još pokoji selfie i otkrivanje čari lungomara noću.