Stiglo rješenje

Prosvjetna inspekcija provela nadzor: Poništen izbor ravnateljice opatijskog vrtića

Aleksandra Kućel Ilić

Opatijska predškolska ustanova funkcionirat će normalno, bez obzira na ishod, kažu u Gradu / Snimio Marko GRACIN

Opatijska predškolska ustanova funkcionirat će normalno, bez obzira na ishod, kažu u Gradu / Snimio Marko GRACIN

Problem je što Gradsko vijeće nije na vrijeme glasovalo o imenovanju pa se postupak nije okončao u roku propisanom zakonom 


 


OPATIJA – Prosvjetna inspekcija poništila je izbor ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija – saznaje se iz izvješća nakon nedavno provedenog inspekcijskog nadzora. Dokumentaciju smo na uvid dobili od dvaju opatijskih gradskih vijećnika, Marka Ćorića (HDZ) te Vere Aničić (NL Ive Dujmića), koji su u svojim podnescima zatražili očitovanje Prosvjetne inspekcije u Rijeci zbog mogućeg kršenja zakonskih odredbi tijekom spomenutog natječajnog postupka.
Prema dokumentaciji koju potpisuje viša prosvjetna inspektorica Željka Ivančić, u izvješćima koja su opatijski vijećnici dobili se uz ostalo navodi: »Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da vrtić natječajni postupak za izbor ravnatelja nije okončao u krajnjem roku propisanom člankom 41. stavak 3. Zakona o ustanovama, stoga je istome Rješenjem zabranjeno da izabrana kandidatkinja obavlja poslove ravnatelja. Slijedom navedenog Vrtić je u obvezi ponoviti natječajni postupak.«


Upravno vijeće će se žaliti

 


 


Iz Dječjeg vrtića Opatija potvrdili su da su zaprimili rješenje Prosvjetne inspekcije te kažu da ga je nemoguće provesti iz više razloga. “Prije svega, jer sadrži kontradikciju budući da bi Biljana Šuša kao ravnateljica trebala zabraniti rad samoj sebi, pa zatim u svojstvu ravnateljice o provedenim nalozima i zabranama obavijestiti Prosvjetnu inspekciju. Drugi razlog nemogućnosti provedbe rješenja je činjenica da Prosvjetna inspekcija nije poništila ili naložila poništenje Odluke o imenovanju ravnateljice, što bi značilo da je ta Odluka Gradskog vijeća i dalje na snazi. Postupanje po rješenju Prosvjetne inspekcije dovelo bi Dječji vrtić u nemoguću i pravno nerješivu situaciju da nema osobe koja obavlja poslove ravnatelja iako ima imenovanog ravnatelja koji ispunjava sve zakonske uvjete za obavljanje toga posla”, navode u Upravnom vijeću DV-a Opatija, navodeći kako se, po njihovom mišljenju “prilikom izricanja mjere zabrane obavljanja poslova ravnatelja Prosvjetna inspekcija pozvala na zakonsku odredbu koja se ne odnosi na konkretnu situaciju, već na rad djelatnika u vrtiću kojima se može zabraniti rad u određenim situacijama.” S obzirom na to, kažu čude se da Prosvjetna inspekcija nije primijenila ovlast koju ima te predložila razrješenje ravnatelja Gradskom vijeću koje ga je imenovalo te jedino ima ovlasti odlučivati o imenovanju ili razrješenju ravnatelja. “Rješenje Prosvjetne inspekcije je po našem mišljenju pravno neosnovano, ali i nemoguće za provedbu, zbog čega će Dječji vrtić Opatija podnijeti žalbu u zakonskom roku. S obzirom da žalba odgađa izvršenje rješenja Prosvjetne inspekcije, ono u ovom trenutku neće imati nikakav utjecaj na rad Dječjeg vrtića Opatija”, priopćili su iz Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Opatija.

Ćorić upozoravao


Marko Ćorić, gradski vijećnik, sa svog je stajališta podsjetio na kronologiju slučaja.


– Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj 13. prosinca 2021., između ostalog, odlučivalo se i o prijedlogu Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Opatija o imenovanju ravnateljice po provedenom natječaju. Nakon uvodnog dijela, odmah sam uz nekolicinu drugih vijećnika reagirao da je prekršen Zakon o ustanovama, odnosno prekršen je rok od 45 dana od dana isteka trajanja natječaja u kojem su kandidati od Upravnog vijeća vrtića morali biti obaviješteni o rezultatima natječaja. Napominjem da je i u natječaju jasno navedeno da će prijavljeni kandidati biti obaviješteni u zakonom određenom roku. Unatoč kršenju zakona, SDP i njegovi politički žetončići su sve to ignorirali te su izglasali prijedlog Upravnog vijeća. Nakon debelog kršenja zakonskih odredbi, skupa s nekolicinom vijećnika, zatražio sam očitovanje Prosvjetne inspekcije u Rijeci. Prosvjetna inspekcija Rijeka, obavila je nadzor u srpnju ove godine, te je jasno i nedvosmisleno u Rješenju o provedenom nadzoru, navedeno da je članak 41., točka 3., Zakona o ustanovama prekršen, odnosno, natječajni postupak nije okončan u krajnjem roku od 45 dana te se zabranjuje rad sadašnjoj ravnateljici i nalaže ponavljanje natječaja, istaknuo je Ćorić.


Grad će zauzeti stav nakon pravne analize

 


Zbog čega je Dječji vrtić Opatija doveden u neugodnu situaciju, zbog čega je došlo do kršenja zakonskih odredbi, tko će do provođenja natječaja voditi ustanovu i koga smatraju odgovornim za sve što se događa, odnosno što se konkretno planira poduzeti, pitali smo nadležne u Gradu Opatiji na čelu s gradonačelnikom.


– Grad Opatija je kao osnivač Dječjeg vrtića navedeno rješenje na znanje dobio tek u petak, 23. rujna. U tijeku je pravna analiza, nakon čega ćemo kao osnivač moći jasnije zauzeti stav. Činjenica je da je u odnosu na prethodne natječaje cijeli postupak izbora ravnatelja dobro proveden, osim što Gradsko vijeće nije na vrijeme donijelo Odluku o imenovanju, što se može smatrati propustom stručnih službi koje su dužne brinuti o radu Gradskog vijeća. Na prvu, mišljenja smo da se takva vrst povrede natječajne procedure ne smatra bitnom povredom jer tom činjenicom nije zakinut nitko od kandidata koji su se javili na natječaj. Također, treba napomenuti da je rješenje nelogično s obzirom da propisuje zabranu rada ravnateljice bez da je poništilo njezino imenovanje, a na kraju od te iste ravnateljice kojoj se zabranjuje rad traži se da provede navedeno rješenje. Na kraju, kakav god bude bio ishod ovog slučaja, on neće imati apsolutno nikakav utjecaj na provođenje predškolskog programa, odnosno na djecu, roditelje i djelatnike Dječjeg vrtića Opatija, naveli su iz Grada Opatije u pismenom odgovoru kojega potpisuje Ljiljana Vidmar-Erjavac, viša stručna suradnica za odnose s javnošću Grada Opatije.

Smijeniti Upravno vijeće


Nezavisna vijećnica Vera Aničić smatra da je sastav Upravnog vijeća DV-a Opatija potrebno smijeniti.


– Dogodilo se upravo ono na što sam više puta upozoravala javnost, gradonačelnika i predsjednicu Gradskog vijeća. Prosvjetna inspekcija poništila je natječaj za izbor ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija zbog očigledne povrede zakona. Dakle, usprkos tome što sam javno govorila da će se to dogoditi, Fernando Kirigin i Alessandra Selak inzistirali su na uhljebljivanju svoje stranačke kolegice. Usput su u vrtić zaposlili i jednu članicu Upravnog vijeća koja je sudjelovala u svemu tome, izjavila je Aničić koja smatra da Selak i saziv Upravnog vijeća moraju biti smijenjeni.