Žmergo protiv prijedloga zakona

Prosvjed protiv ograničenog pristupa plažama u subotu u Opatiji

Marina Kirigin

Tražimo izradu novog prijedloga ZPDLM-a koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama, koji neće ograničavati nikome boravak uz more, poručuju iz udruge Žmergo 


OPATIJA – Udruga Žmergo u Opatiji organizira prosvjed u subotu 28. siječnja, u 10.30 sati na Slatini (ispod hotela Milenij), kojim se priključuje inicijativi »Javno je dobro« te poziva građane da jasno i glasno poruče da ne prihvaćaju zakon kojim se, pored ostalog, koncesijama ograničava slobodan pristup plažama.


– Tražimo izradu novog prijedloga ZPDLM-a koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama, koji neće ograničavati nikome boravak uz more, kojim se neće pokušavati privatizacija i koji će biti takav da pomorsko dobro ostane opće dobro, baš kako je bilo i do sad! Stanimo na kraj protujavnom, protuopćem i nestručnom prijedlogu Zakona punom manipulativnih formulacija koji je u koliziji s Ustavom Republike Hrvatske, pravilima struke i svim pozitivnim propisima koji reguliraju planiranje, građenje, zaštitu okoliša i opću uporabu općeg dobra koje je pomorsko dobro. Ako želimo čisto more i slobodne plaže, moramo se dignuti i reagirati, ne dopustiti da se usvoji loš zakon koji nije u interesu građana. Pridružite nam se u Opatiji i zajedno podignimo svoj glas – stoji u objavi na Facebooku na kojoj se građani pozivaju da ako su u mogućnosti, prisustvuju i zagrebačkom prosvjedu koji je zakazan 2. veljače.
– Razmisli gdje ćeš staviti svoj ručnik ovo ljeto. Obrani svoje omiljeno mjesto na svojoj plaži, izađi i pridruži se prosvjedu koji poručuje »Obala i more, 100% slobodno, 100% naše!«. Sa sobom na prosvjed povedi susjede, prijatelje i obitelj i ne zaboravi ponijeti svoj ručnik za plažu, suncobran i/ili transparent s važnim porukama inicijative – stoji u Žmergovoj objavi.