Pet sati vijećanja 

Maratonska sjednica opatijskog Gradskog vijeća: Promjena parkirne politike u listopadu

Aleksandra Kućel Ilić

Opatijsko Gradsko vijeće jučer je zasjedalo cijelo popodne i večer / Snimio Sergej DRECHSLER

Opatijsko Gradsko vijeće jučer je zasjedalo cijelo popodne i večer / Snimio Sergej DRECHSLER

Vijećnici su u pet sati zasjedanja odradili, uz vijećnička pitanja, samo jednu točku dnevnog reda – izvješće o poslovanju gradske tvrtke Opatija 21 koja sprema reorganizaciju parkirnih uvjetaOPATIJA  Zvučat će neobično, no za popriličan »set« vijećničkih pitanja i odrađenu samo jednu točnu dnevnog reda, dakle izvješće o poslovanju gradske tvrtke Opatija 21, sinoć u »Gervaisu« utrošeno je rekordnih pet sati! Što se kasnije događalo, mogli su saznati oni koji su pratili prijenos, a za one koji nisu imali toliko vremena, jer ljeto je, ali ne i sezona »kiselih krastavaca«, sažet ćemo sadržaj u kojemu su, što je vrlo pohvalno, sudjelovali svi nazočni vijećnici, neki s više, neki s manje pitanja i uključivanja u raspravu.


Pripremljeni Štok


Kada se o prvoj točki govori – za što su mu pojedini vijećnici i uputili pohvale – direktor Opatije 21 Igor Štok se odlično pripremio i temeljito, vrlo detaljno i staloženo izvijestio o svim »usponima i padovima«, kako je istaknuo »prvi put od kada je direktor na ovoj poziciji«, pred Gradskim vijećem. Na sva pitanja, bila ona više ili manje neugodna, ali uglavnom formirana uime javnosti koja je uvijek »nabrušena« na tematiku naplate parkinga, smatrajući da su javne nagrade i priznanja jedno, a stvarni život drugo – Štok je odgovarao »na razini zadatka«.Saznali su tako vijećnici puno korisnih informacija pa i onu o financijskim problemima koje zbog koronakrize treba na najbolji mogući način premostiti, o novim pogodnostima koje su u skladu s predizbornim obećanjima novog gradonačelnika u pripremi, ali i o vizijama ove tvrtke za budućnost koje su ambiciozne. Ono što treba detaljnije razjasniti, dobit će u pismenom odgovoru. Sukus ove trosatne priče o parkingu u Opatiji jest u tome da su i Igor Štok i Fernando Kirigin najavili da će negdje u listopadu ove godine biti spremni novi opći uvjeti i reorganizacija parkirne politike na području Grada Opatije pa će se tada i ova uvijek »vruća tema« naći još jednom u gradskom parlamentu.
– Želim svima puno sreće u kreiranju budućih parkirnih uvjeta – poručila je Neva Slani, predsjednica Gradskog vijeća Opatije.


Vijećnička pitanja


Među vijećničkim pitanjima je također bilo dosta »šuga« i neka ćemo nastojati obraditi u zasebnim temama, no da spomenemo tek određena, riječi je bilo i o ultrazanimljivom pitanju okućnica, o izmještanju benzinske crpke sa Slatine i budućem uređenju ovog dijela grada, pa sve do onoga što itekako muči građane grada koji je prvi u Hrvatskoj imao Hitnu pomoć i u zadnjih desetak godina nažalost ostao bez nje. Sada mještani Liburnije za hitnu liječničku pomoć moraju putovati u Rijeku, što je značajan pad zdravstvenog standarda na kojega, međutim, lokalna samouprava ne može puno utjecati…Oprašuje li se Opatija protiv komaraca – uz odgovor da to nije slučaj, redala su se pitanja – na temu početka izgradnje budućeg Doma zdravlja, Vatrogasnog doma, temeljitijeg pometanja opatijskih ulica ljeti, ali i izgradnje vaterpolo bazena na lokaciji kraj Sportske dvorane »Marino Cvetković«, pomicanja voznog reda autobusnih linija, sve do ekološke tematike i zaštite zelenila.