Da se užanci ne pozabe

Mića Marunada: Program u Dobreću namijenjen djeci

Aleksandra Kućel Ilić

Fernando Kirigin, Lorena Bašan, Kristina Đukić i Nedo Pinezić / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Fernando Kirigin, Lorena Bašan, Kristina Đukić i Nedo Pinezić / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Program je ove godine namijenjen djeci te smo cijelu priču povezali s projektom Feel and Taste koji objedinjuje OPG-ove iz našeg zaleđa – rekla je Lorena Bašan, predsjednica VMO-a DobrećOPATIJA – »Mića Marunada Dobreć – da se užanci ne pozabe«, naziv je prve »miće marunade« u novom konceptu, namijenjene djeci, njihovim roditeljima te nonama i nonićima, a ovo generacijsko druženje održat će se u nedjelju 24. listopada od 10 do 16 sati u Dobreću. Ideja organizatora iz Mjesnog odbora Dobreć bila je da se ne dozvoli da se već drugu godinu zaredom zbog pandemijskih okolnosti u ovom mjestu koje je poznato po voćnjacima maruna, ne održi baš ništa vezano uz najslađi plod jeseni na Opatijskoj rivijeri. Što se sve »parićalo«, uz apel da je zadnji trenutak za spašavanje nasada maruna koji su ove godine iznimno slabo rodili, prezentirali su jučer u Opatiji opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić, a ispred organizatora Lorena Bašan, predsjednica VMO-a Dobreć i Nedo Pinezić koji je na temelju programa Feel and Taste osmislio nedjeljna zbivanja.Gradonačelnik Kirigin je zahvalio organizatorima zbog toga što i u vremenima kad je puno teže nego nekada organizirati ovakva zbivanja, ipak nisu odustali od jesenske svečanosti u čast tradiciji, starim običajima i marunu, dok je Lorena Bašan zahvalila Gradu Opatiji na podršci.


– Program je ove godine namijenjen djeci te smo napravili značajan iskorak i cijelu priču povezali s projektom Feel and Taste koji objedinjuje OPG-ove iz našeg zaleđa. Želja nam je da se koncept Marunade ubuduće, kada bude prilike i za organizaciju Marunade za odrasle, gradi upravo na okretanju prema tradicijskim vrijednostima i običajima vezanim uz marun. To je dobra priča koju ćemo u idućim sezonama nastojati širiti i nadopunjavati – rekla je Lorena Bašan.
Organizacijsku palicu Miće Marunade drži Nedo Pinezić koji se predstavio kao »tehnički organizator« te je stoga detaljnije predstavio program za kojega se djeca trebaju prijaviti na e-mail adresu [email protected]


– Želja nam je da se Marunada vrati svojim korijenima, no moramo znati da bez sustavne brige o marunima takva manifestacija u budućnosti neće biti moguća. Ovogodišnja je Mića Marunada zamišljena kao spoj edukativnih sadržaja, teorije o prirodi i ekologiji uz lutkarsku predstavu i likovno-kreativne radionice, prodajnu izložbu autohtonih proizvoda iz Veprinca i Poljana te zatim rekreaciju za djecu uz šetnju šumama maruna – najavio je Pinezić. Uz već spomenute vlasnike OPG-ova, doprinos Mićoj Marunadi će dati i Društvo Naša djeca te KŠR Gorovo.