Istaknuti planinar

Priznanje dugogodišnjem članu Planinarskog društva Opatija. Eterović postao predsjednik Izvršnog odbora HPS-a

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Na izbornoj sjednici Skupštine Hrvatskog planinarskog saveza izabrana su tijela koja će voditi Savez u sljedećem mandatnom razdoblju, do 2027. godine. Dugogodišnji član Planinarskog društva Opatija i aktualni pročelnik njegove Vodičke sekcije Igor Eterović izabran je za novog predsjednika Izvršnog odbora HPS-a kao kandidat svojega matičnog planinarskog društva.


– Igor Eterović član je Planinarskog društva Opatija više od deset godina. Sudjelovao je u radu brojnih upravnih tijela i unutarnjih ustrojstvenih jedinica kako matične planinarske udruge (član Izvršnog odbora, tajnik, pročelnik dviju sekcija), tako i Hrvatskog planinarskog saveza (najprije kao član, a potom i dopredsjednik Izvršnog odbora, član Izvršnog odbora Komisije za vodiče), u okviru čega je sam vodio ili koordinirao brojne programe.


Osim u radu upravnih tijela, aktivno je sudjelovao u brojnim planinarskim akcijama, od kojih treba izdvojiti vodičku djelatnost (organizacija i vođenje izleta, s naglaskom na one za djecu i mlade), edukacijsku djelatnost (voditelj i predavač na općim i malim planinarskim školama), markacističku djelatnost (sudionik brojnih radnih akcija uređenja planinarskih putova na Učki i Ćićariji te voditelj onih najzahtjevnijih) te promidžbenu i izdavačku djelatnost (uređivanje prigodnih publikacija, uređivanje vodiča i dnevnika dviju planinarskih obilaznica matične planinarske udruge, održavanje stručnih predavanja, pisanje znanstvenih i stručnih članaka iz domene zaštite prirode i povijesti planinarstva). Završio je nekoliko vrsta i razina edukacije unutar Hrvatskog planinarskog saveza: tečaj za vodiče A i B standarda, ljetni i zimski alpinistički tečaj, tečaj planinskog skijanja, tečaj za markaciste, ali pohađao i druge oblike usavršavanja. Zahvaljujući ostvarenim postignućima i doprinosima u razvoju hrvatskoga planinarstva, dobio je brojna priznanja za svoj rad, koji je prepoznat na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini – naveli su iz Planinarskog društva Opatija.