Predsezona

Privatni iznajmljivači nisu zadovoljni predsezonom na Opatijskoj rivijeri

Marina Kirigin

Apartmani u kući Aleksandra Gojka u blizini Lignja iznad Lovrana

Apartmani u kući Aleksandra Gojka u blizini Lignja iznad Lovrana

U travnju i svibnju znali su nam dolaziti gosti »treće životne dobi«, međutim, ove su godine oni izostali. Ipak, apartmani su nam lijepo popunjeni u lipnju, srpnju i kolovozu – govori iznajmljivač iz LignjaLOVRAN – Privatni iznajmljivači nisu previše zadovoljni predsezonom na Opatijskoj rivijeri, iako je prema turističkoj statistici situacija izuzetno dobra. Naime, u travnju na području Kvarnera zabilježene su brojke dolazaka i noćenja nešto malo slabije u odnosu na travanj iz rekordne turističke godine 2019., a najtraženiji kapaciteti bili su oni u hotelima. Da su predsezone za obiteljski smještaj na Liburniji znale biti bolje, potvrdili su i sami iznajmljivači.


Dosta povratnika


– Ranijih godina znali smo u predsezoni imati više gostiju. U travnju i svibnju znali su nam dolaziti gosti treće životne dobi, međutim, ove su godine oni izostali. Ipak, apartmani su nam lijepo popunjeni u lipnju, srpnju i kolovozu, a nadamo se da ćemo ove godine iskoristiti i rujan koji je lani zbog pandemije bio »prekinut«, preko noći su se zaustavili dolasci gostiju. Ranijih godina imali smo i značajan broj gostiju povratnika, a ove godine situacija se malo promijenila. Imamo oko 25 posto starih gostiju, a sve ostalo su novi. Uglavnom su to Nizozemci i Nijemci, a ima i Poljaka koji žive i rade u Njemačkoj – rekao je Aleksandar Gojko, privatni iznajmljivač iz Lovrana koji se turizmom bavi od 2104. godine i na tržištu nudi dva apartmana u blizini lovranskog naselja Liganj.Privatni iznajmljivači u Mošćeničkoj Dragi, posebno oni u njezinom zaleđu, tvrde da je predsezona podbacila. Navikli su imati popunjen svibanj, ali i dobar dio travnja, a sada im prvi gosti u kuće za odmor stižu tek krajem svibnja.
– Ne sviđa mi se na koji način se tumače turistički statistički podaci. Prema ministrici turizma kao da »ruže rastu iz betona«. Mislim da je situacija ipak puno drukčija. Nekoć su mi i travanj i svibanj bili popunjeni, a sada mi prvi gosti dolaze 28. svibnja, pa vi sami procijenite kakva je predsezona – rekao je turistički iznajmljivač iz Mošćeničke Drage koji je htio ostati anoniman.


Promjena koncepta


Filip Kovačić, privatni iznajmljivač koji raspolaže s nekoliko kuća za odmor i jednim apartmanom u Bregima i u Iki, kaže da je promjena koncepta turizma u Iki u njihovom slučaju »urodila plodom«. Navodi da je u Bregima, u nešto luksuznijoj i skupljoj kući za odmor, predsezona podbacila, ali da u Iki imaju bolju popunjenost, međutim, ne i bolji financijski učinak.– Prvi gosti u Iku su nam stigli ovu subotu i popunjenost je odlična do listopada. Možda je još svega nekoliko tjedana ostalo otvoreno, za što vjerujem da će se uskoro popuniti. U Bregima trenutno imamo jako slabu popunjenost, oko 25 posto smo zasad popunjeni za kompletnu sezonu, ali se nadamo da će se u zadnji tren nešto dogoditi jer mi se čini da su i takvi trendovi rezerviranja – sve se događa u zadnji čas. U Iki smo promijenili koncept – dosad smo imali četiri apartmana čije je poslovanje podbacilo u prvoj godini koronavirusa zbog toga što turisti nisu bili spremni na zajedničko korištenje ponuđenih sadržaja. U toj ljetnoj sezoni smo možda bili puni svega četiri tjedna, a sada smo kuću adaptirali i na tržištu je kao vila – kuća za odmor namijenjena za 14 ljudi. Naravno, apartmani su nam nosili više nego danas kuća za odmor, ali je ona sada puno bolje popunjena – rekao je Kovačić i najavio da u sezoni u Iki u njihov smještaj stižu uglavnom Nijemci i Austrijanci.